Dieettiopas: Mikä on ketodieetti?

Ai mikä ihmeen ketodieetti? Dieettioppaasta löydät tietoja erilaisista dieeteistä. Ketodieetti on yksinkertaistettuna vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka voi auttaa polttamaan rasvaa tehokkaammin.

Tämä artikkeli antaa vain yleistä tietoa kyseisestä dieetistä.

Ketodieetti on yksinkertaistettuna vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka voi auttaa polttamaan rasvaa tehokkaammin. Tässä artikkelissa kerromme enemmän ketodieetistä ja sen hyödyistä painonpudotuksen, terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Mitä ”keto” tarkoittaa?

Sana ”keto” ketogeenisessä ruokavaliossa tulee siitä, että se sallii kehon tuottaa pieniä molekyylejä, joita kutsutaan ketoneiksi. Nämä molekyylit toimivat vaihtoehtoisena polttoaineena keholle ja käytetään, kun verensokeria on vähän.

Ketodieetissä ketoneja tuotetaan, kun syödään hyvin vähän hiilihydraatteja ja kohtuullinen määrä proteiinia. Tämä johtuu siitä, että keho ei saa nopeasti hajoavia hiilihydraatteja verensokeriksi, joten se käyttää vaihtoehtoista polttoainettaan eli ketoneja. Nämä ketonit tulevat rasvasta ja ovat muun muassa tehokas polttoaine aivoille.

Ketodieetin aikana keho vaihtaa siis polttoainetta rasvasta tuotettuihin ketoneihin. Kun keho tuottaa ketoneja, se menee metaboliseen tilaan, jota kutsutaan ketoosiksi. Koska insuliinitasot ovat hyvin alhaiset, rasvanpoltto tehostuu. Ketogeeninen ruokavalio ei sovi kaikille, ainakin seuraavien henkilöiden tulisi keskustella asiasta lääkärin kanssa; iäkkäät ihmiset, diabetesta tai aineenvaihduntasairauksia sairastavat henkilöt tai erilaisten sairauksien hoitoon käytettäviä lääkkeitä käyttävät henkilöt.

Mitä ketodieetillä syödään?

Mitä sitten ketodieetillä syödään? Ketodieetillä voi nauttia monista ruoista ja juomista, tyypillisiä ruokia ovat esimerkiksi:

  • Luonnolliset rasvat, kuten voi ja oliiviöljy.
  • Liha, kala ja äyriäiset. Nämä sopivat ketodieettiin, mutta tärkeää on muistaa, että ketodieetin ei tulisi sisältää liikaa proteiinia.
  • Muista välttää jalostettua lihaa, kuten makkaraa, leikkeleitä ja lihapullia, sillä ne sisältävät usein lisättyjä hiilihydraatteja.
  • Munat ja juustot
  • Kasvikset, mutta sellaiset, jotka kasvavat maanpinnan yläpuolella, kuten tomaatti, salaatti, kurkku, parsakaali, kaali, avokado ja pinaatti. Kaikki nämä sisältävät huomattavasti vähemmän hiilihydraatteja kuin maanpinnan alla kasvavat vihannekset, kuten porkkanat ja sipulit.
  • Vesi, kahvi, tee tai satunnainen lasi viiniä.

Mitä ruokia puolestaan tulisi välttää ketodieetillä? Eli mitä pitäisi välttää ketoosiin päästäkseen? Yleensä suositellaan pitäytymään alle 50 grammassa hiilihydraatteja päivässä, mutta ketodieetillä tavoite on yleensä alle 20 grammaa.

ketodieetti soveltuva leipä-annos
Ketodieetissä on tärkeää muistaa, että ruoka tulisi olla pääasiassa rasvaa ja vain kohtuullisesti proteiinia

 

Ruokia, joita ketodieetillä tulisi välttää, ovat leipä, pasta, riisi, perunat, hedelmät, olut, virvoitusjuomat, mehut ja makeiset. Kaikki nämä sisältävät runsaasti hiilihydraatteja. Näiden lisäksi tulisi välttää myös maidon juomista, koska maitosokeri lisää nopeasti hiilihydraattien määrää. Vähärasvaista jogurttia tulisi myös välttää, koska se sisältää usein runsaasti lisättyjä sokereita.

Ketodieetissä on tärkeää muistaa, että ruoka tulisi olla pääasiassa rasvaa ja vain kohtuullisesti proteiinia, koska ylimääräinen proteiini voi muuttua verensokeriksi kehossa.

Ketodieettiin sopivia reseptejä:

Dieettiopas

Dieettiopas

Lue lisää erilaisista dieeteistä

Suosikit