Usein kysyttyä

Puolinutraus tai osanutraus tarkoittaa, että yhdestä kolmeen ateriaan päivässä korvataan Nutrilett VLCD-pirtelöillä tai keitoilla. Osanutrausta suositellaan käytettäväksi VLCD-kuurille valmistauduttaessa ja siitä tavanomaiseen ruokavalioon takaisin siirryttäessä. Esimerkkipäivänä voisi tällöin nauttia VLCD-valmisteita 2-3 pussia (energiaa 200 – 300 kcal) ja tämän lisäksi yhden aterian ja pari välipalaa (yhteensä energiaa noin 700 – 800 kcal) päivän kokonaisenergiamäärän ollessa noin 1000 kcal. Pidempiaikaiseen aterioiden korvaamiseen suosittelemme Nutrilett-ateriankorvikkeita terveellisen ruokavalion osana.

Puolinutraus tai osanutraus tarkoittaa, että yhdestä kolmeen ateriaan päivässä korvataan Nutrilett VLCD-pirtelöillä tai keitoilla. Osanutrausta suositellaan käytettäväksi VLCD-kuurille valmistauduttaessa ja siitä tavanomaiseen ruokavalioon takaisin siirryttäessä. Esimerkkipäivänä voisi tällöin nauttia VLCD-valmisteita 2-3 pussia (energiaa noin 300-400 kcal) ja tämän lisäksi yhden aterian ja pari välipalaa (yhteensä energiaa noin 700 – 800 kcal) päivän kokonaisenergiamäärän ollessa noin 1000 kcal. Pidempiaikaiseen aterioiden korvaamiseen suosittelemme Nutrilett-ateriankorvikkeita terveellisen ruokavalion osana.

Painonpudotus on haastava tehtävä kehollesi
Onnistuaksesi pudottamaan painoasi sinun pitää vähentää päivittäistä energian saantiasi. Se ei aina riitä, vaan luultavimmin myös liikunnan lisääminen on tarpeen. Painosi putoaa sitä nopeammin, mitä enemmän vähennät kilokaloreita ruokavaliostasi. Kuitenkin mitä enemmän vähennät kilokaloreita ruokavaliostasi, sitä haastavampaa se on kehollesi. VLCD-tuotteet ovat erittäin vähän energiaa sisältäviä, mikä on yksi syy siihen, että paino putoaa niiden avulla tehokkaasti. Jos sinulla on ongelmia terveytesi kanssa, suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriisi. Hän varmistaa, että voit käyttää VLCD-menetelmää ja että myös laihdutusjakson pituus ja etenemisnopeus ovat juuri sinun tilanteeseesi sopivia.

Onnistuneessa painonpudotuksessa tavoitteena on vähentää rasvakudosta mahdollisimman paljon ja samanaikaisesti ylläpitää kehossa optimaalinen ravintoainetasapaino. Nutrilett VLCD-tuotteet on kehitetty ja testattu kliinisissä tutkimuksissa tätä päämäärää ajatellen. Nutrilett VLCD-tuotteiden teho perustuu huolellisesti valittuihin raaka-aineisiin ja hyvälaatuiseen soijaproteiiniin, joka sisältää kaikki välttämättömät aminohapot . Kuitenkin osa ihmisistä voi olla allergisia soijalle joko suoraan tai ristiallergian kautta esimerkiksi heinän siitepölyallergia voi ristiallergisoida soijan kanssa. Allergiat ja yliherkkyydet ruoan ainesosille ovat hyvin monimutkaisia, sillä vaikuttavia tekijöitä on useita. Yksilön herkkyys allergeenille voi vaihdella päivästä toiseen riippuen kehon tilanteesta. Laihduttamisen aikana henkilö voi olla herkempi allergeeneille kuin tavallisesti. Elintarvikkeiden pakkausmerkintälainsäädäntö määrittelee, mitkä allergeenit on ilmoitettava pakkauksessa. Tämän takia myös Nutrilett VLCD-tuotteissa soija ja muutkin allergeenit ilmoitetaan aina, mikäli niitä on käytetty valmistusaineina. Jos allergiasi on voimakas, tarkista mahdollinen ristireagointi. Ja muista aina lukea ainesosaluettelo pakkauksesta. Jos olet epävarma tai sinulla on lisäkysymyksiä aiheesta, ole yhteydessä lääkäriisi.

VLCD-kuurilla voi olla itsenäisesti korkeintaan 3 viikkoa, jonka jälkeen tarvitaan lääkärin arvio VLCD:n soveltuvuudesta potilaalle. Samalla käynnillä lääkäri tarkistaa lääkitykset ja tarpeen niin vaatiessa muuttaa lääkeannostuksia. Dieetin seurannasta Käypä hoito -suositus ei anna erillistä suositusta ja käytännöt vaihtelevatkin sairaanhoitopiireittäin ja kunnittain. Yksi vaihtoehto voi olla tapaamiset terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin kanssa 2-4 viikon välein VLCD-jakson aikana. Kannattaa myös selvittää, järjestetäänkö omassa kotikunnassa VLCD (ENE)-laihdutusryhmiä.

Nutrilettin pirtelöt on tarkoitettu juotavaksi heti valmistuksen jälkeen, mutta niitä voidaan säilyttää valmiina jääkaapissa joitain tunteja. Tällöin koostumus muuttuu sakeammaksi.

VLCD-dieetin lähtökohta on, että päivittäinen energiansaanti pidetään alle 800 kilokalorin. Näin ollen VLCD-valmisteiden – 5 pussia päivässä – lisäksi ei syödä muuta kuin mahdollisesti vähäkalorisia vihanneksia. Mikäli kuitenkin tunnet tarvetta syödä enemmän niinä päivinä kun harrastat liikuntaa, voit nauttia pienen proteiinilisän, siten että päivän kilokalorit pysyvät kuitenkin alle 800. Valitse rasvattomia ja vain vähän jalostettuja proteiinin lähteitä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi tonnikala (vedessä), nahaton broilerin tai kalkkunan filee, seiti, turska, kuha, naudan filee ja raejuusto. Maustamiseen voit käyttää suolaa, pippuria, valkosipulia sekä yrttejä.

800 kilokalorin päiväraja on suositus, jota noudattamalla todennäköisesti pysyy ketoosissa. Tämä ei kuitenkaan ole mikään absoluuttinen raja, joten satunnaiset pienet heitot suuntaan tai toiseen eivät pilaa ketoosia.

Ketoosi on aineenvaihdunnallinen tila, jossa elimistö alkaa polttaa rasvakudosta muodostaen samalla ketoaineita. Ketoosiin pääsemisen edellytyksenä on energiansaannin rajoittaminen. Alhaiseksi energiansaanniksi on määritelty FAO:n kansainvälisen tieteellisen komitean Codex Alimentariuksen suosituksessa** 800 kcal/päivä. Hiilihydraatteja pitää Codex Alimentariuksen mukaan saada vähintään 50 g/päivä. Tähän suositukseen perustuu myös Nutrilett-tuotteiden koostumus. Lihavuuden Käypä hoito -suosituksessa* puhutaan hiilihydraattien rajoittamisesta 10-80 grammaan päivässä VLCD-dieetin aikana ja kilokalorirajana 800 kcal/päivä. Näitä rajoja noudattamalla ketoosiin pääseminen ja siellä pysyminen on todennäköistä. On kuitenkin huomioitava, että nämä suositukset eivät ota huomioon yksilökohtaisia eroja. Sekä energian että hiilihydraatin tarve voi olla jonkin verran suurempi isokokoisella henkilöllä tai jos harrastetaan paljon liikuntaa.

*Lihavuus: Käypä hoito -suositus, 2013, www.käypähoito.fi

**STANDARD FOR FORMULA FOODS FOR USE IN VERY LOW ENERGY DIETS FOR WEIGHT REDUCTION

 

Painonpudotusta on vaikeaa ennakoida, sillä yksilöllisiä vaihteluita esiintyy runsaasti. Jos pudotettavaa painoa on paljon, kilot karisevat usein aluksi nopeasti. On kuitenkin tärkeää ajatella painonpudotusta muutamaa viikkoa pidemmällä tähtäimellä

On tärkeää nauttia kaikki suositellut 5 pussia päivässä. Näin varmistetaan riittävä proteiinien, välttämättömien rasvahappojen sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden sekä koliinin saanti. Erityisesti dieetin jatkuessa pidempään (useampia viikkoja) on tärkeää olla tarkkana ravintoaineiden saannin kanssa. Mikäli halutaan näiden lisäksi nauttia vielä kasviksia ja proteiinilisä, tulee näistä valita vähäkalorisimmat vaihtoehdot.

VLCD-dieetillä saattaa tehdä mieli jotain pureskeltavaa. Tällöin voit nauttia VLCD-valmisteiden lisäksi vähäkalorisia vihanneksia ja juureksia, siten että päivän kilokalorit pysyvät alle 800. Hyvänä apuna energiamäärien ja annoskokojen arvioinnissa voit käyttää tätä Finelin listaa.

Hedelmiä ja marjoja ei tule syödä VLCD:n aikana niiden sisältämän hiilihydraatin takia. Halutessasi voit kuitenkin höystää VLCD-pirtelösi muutamalla marjalla.

Käyttäessäsi Nutrilett VLCD tuotteita ainoana ravinnonlähteenä elimistö saa alle tai suurin piirtein 800 kcal vuorokaudessa. Tällöin elimistö on ns. ketoositilassa. Tällöin voi esiintyä päänsärkyä tai ummetusta. Sekä päänsärkyyn että ummetukseen saat helpotusta juomalla riittävästi (vähintään 1,5 litraa) vettä tai muita kalorittomia juomia päivittäin. Ummetuksen helpottamiseksi voit käyttää myös 1-2 rkl vehnälesettä päivässä.

Smoothiet (Rich Chocolate Drink, Berry Boost Smoothie, Nordic Berries Smoothie ja Tasty Tropical Smoothie) ovat gluteenittomia.

Nutrilett-ateriankorvikepatukoista Milk Chocolate & Creamy Caramel -patukka sisältää vain hydrolysoitua vehnägluteenia.

Tarkat ravitsemukselliset tiedot Nutrilett-tuotteista löydät Tuotteet-sivuilta. Tuotteen koostumus voi muuttua. Tarkista ainesosaluettelo aina pakkauksesta.

Laktoosittomia Nutrilett-tuotteita ovat resepti uudistuksen myötä VLCD Carrot Soup, VLCD Mushroom Soup, VLCD Spinach Soup ja VLCD Creamy Vegetable Soup. Valikoimasta löytyy myös vähälaktoosia tuotteita, kuten smoothiet (Rich Chocolate Drink, Berry Boost Smoothie, Nordic Berries Smoothie ja Tasty Tropical Smoothie) ja Salt Caramel Crunch -patukka.

Tarkat Nutrilett-tuotteiden laktoosipitoisuudet löytyvät Tuotteet-sivuilta.

Vatsan toimintaa voi edesauttaa juomalla runsaasti kalorittomia nesteitä (vähintään 2 litraa päivässä) sekä syömällä VLCD-valmisteiden ohella vihanneksia ja juureksia. Pirtelön sekaan voi myös lisätä kalorittomia kuitulisiä, kuten vehnäleseitä, sokerijuurikashiutaleita, perunakuitujauhetta tai psylliumsiemenkuorijauhetta.