Dieettiopas

Dieettitermejä ja dieettitrendejä on monia erilaisia ja ne voivat välillä hämmentää. Halusimme koota muutamien dieettien kuvauksia yhteen dieettioppaaseen, jotta pystyt tutustumaan erilaisiin dieetteihin mahdollisimman helposti.

Painon ylläpitämisessä on kyse kalorien saannin ja kulutuksen tasapainosta. Onnistunut painonpudotus voidaan saavuttaa monilla tavoilla, kuten lisäämällä fyysistä aktiivisuutta tai muuttamalla ruokailutottumuksia. Monille tämä on riittävä tapa hallita painoa, mutta tämän tueksi maailmasta löytyy myös useita erilaisia dieettejä.

Dieettitermejä ja dieettitrendejä on monia erilaisia ja ne voivat välillä hämmentää. Halusimme koota muutamien dieettien kuvauksia yhteen dieettioppaaseen, jotta pystyt tutustumaan erilaisiin dieetteihin mahdollisimman helposti. Kaikki dieetit eivät sovi kaikille, jonka takia on tärkeää löytää itselleen sopivat dieettivaihtoehdot. Jos siis olet kiinnostunut saamaan tietoa eri dieeteistä, niiden toimintaperiaatteista ja mahdollisista hyödyistä ja haasteista, olet oikeassa paikassa.

Dieetillä viitataan yleensä tiettyihin ravitsemuksellisiin ohjeistuksiin tai ruokavalioihin, joita noudatetaan tietyn ajanjakson aikana. Dieetit vaihtelevat suuresti niiden tarkoituksen, sallittujen ruoka-aineiden ja/tai rajoitusten suhteen.

VLCD-dieetti

VLCD tulee sanoista ”Very Low Calorie Diet”, suomeksi erittäin niukkaenergiainen dieetti. Usein puhutaan myös ”nutrauksesta” tai ”täysnutrauksesta”. Menetelmä on tieteellisesti tutkittu, turvallinen ja tehokas tapa pudottaa painoa.

5:2 dieetti

Syö viisi päivää normaalisti ja kaksi päivää kituutellen. Tämä on 5:2-dieetin perusidea – eli viitenä päivänä viikossa syödään aivan kuten aikaisemminkin, mutta kahtena päivänä paastotaan ja tiputetaan päivittäinen kalorinsaanti 500-600 kaloriin, eli noin neljännesosaan normaalista kalorimäärästä.

Ketodieetti

Ketodieetti on yksinkertaistettuna vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka voi auttaa polttamaan rasvaa tehokkaammin. Tässä artikkelissa kerromme enemmän tästä dieetistä ja sen hyödyistä painonpudotuksen, terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Paleodieetti

Paleodieetti jäljittelee kivikauden esi-isiemme tai metsästäjä/keräilijöiden oletettua ruokavaliota. Tämä suosittu dieetti sisältää yleensä luonnollista, puhdasta ja paikallisesti tuotettua ruokaa. Dieettinä paleo ottaa siis oppinsa kaukaa historiasta.

Dukan-dieetti

Dukan-dieetti kehitettiin 30 vuotta sitten ranskalaisen opettajan Pierre Dukanin toimesta. Dieetin perusperiaate on korvata hiilihydraatit proteiineilla. Menetelmä pyrkii syömään samoja raaka-aineita, joita ihmiset ovat syöneet muinaisista ajoista lähtien. Jos pidät lihasta ja muista eläinperäisistä. elintarvikkeista, tämä sopii sinulle. Dieetti koostuu nimittäin 100 eri ruoka-aineesta, joista 71 tulee eläinkunnasta.

Tärkeää dieettien kanssa on hahmottaa mikä sopii sinun tarpeisiisi. Onko sinun helppoa tehdä pienempiä vai isompia muutoksia kerralla? Laskea kaloreita tarkasti vai vapaamuotoisemmin? Tärkeää on löytää dieetin avulla tasapainoa omiin ruokailutottumuksiin ja kehittää uusia itselle sopiva tapoja, jotka auttavat hallitsemaan painoa.

Dieettiopas

Lue lisää erilaisista dieeteistä

Suosikit