Dukan-Dieetti

Dieettiopas: Mikä on dukan-dieetti?

Ai mikä ihmeen Dukan-dieetti? Dieettioppaasta löydät tietoa erilaisista dieeteistä. Dukan-Dieetin perusperiaate on korvata hiilihydraatit proteiineilla.

Tämä artikkeli antaa vain yleistä tietoa kyseisestä dieetistä.

Dukan-dieetti on tarkoitettu niille, jotka haluavat pudottaa painoaan, mutta silti nauttia elämästään. Dukan-dieetti kehitettiin 30 vuotta sitten ranskalaisen opettajan Pierre Dukanin toimesta. Dieetin perusperiaate on korvata hiilihydraatit proteiineilla. Menetelmä pyrkii syömään samoja raaka-aineita, joita ihmiset ovat syöneet muinaisista ajoista lähtien. Jos pidät lihasta ja muista eläinperäisistä elintarvikkeista, tämä ruokavalio saattaa sopia sinulle. Dieetti koostuu nimittäin 100 eri ruoka-aineesta, joista 71 tulee eläinkunnasta.

Dukan-dieetin etuja:

Dukan-dieetti sisältää 100 eri ruoka-ainetta, mikä on eduksi niille, jotka haluavat monipuolisen ruokavalion. Dukan-dieetti on jaettu neljään eri vaiheeseen, joista ensimmäisen vaiheen tarkoitus on selkeä painonpudotus. Sen tarkoitus on auttaa motivoimaan dieetin jatkamisen noudattamista.

Dukan-dieetin haittoja:

Dukan-dieetti keskittyy ensisijaisesti nopeaan painonpudotukseen, siihen liittyy tietenkin riskejä ja dieetti onkin melko köyhä esimerkiksi kuidusta, mikä voi aiheuttaa vatsavaivoja. Sen takia dieetin noudattajan tulisi yrittää saada kauraleseitä ruokavalioon dieetin aikana. Kaikkia sääntöjä eri vaiheissa voi olla myös vaikea ja haastava noudattaa. Jos etsit dieettiä, joka ei sisällä eläinperäisiä ruokia, Dukan-dieetti ei ehkä ole sinulle, koska suurin osa ruoasta koostuu eläinperäisistä tuotteista.

dukan-dieetti soveltuvia ruoka-aineita
Dukan-dieetti ei välttämättä ole kasvissyöjän valinta

Dukan dieetti vaihe 1: Hyökkäysvaihe

Riippuen siitä, kuinka paljon haluat pudottaa painoa, hyökkäysvaiheen kesto vaihtelee, mutta se kestää yleensä noin 7 päivää. On tärkeää muistaa, että kehosi puhdistuu ylimääräisestä vedestä, mikä voi johtaa nestehukkaan. Juo siis runsaasti vettä kompensoidaksesi, vähintään 1 ½ litraa päivässä. 20 minuutin kävely päivässä on riittävä määrä hyökkäysvaiheessa.

  • Mitä voi syödä? Vain proteiineja, kevytmaitotuotteita, kalaa ja lihaa.
  • Kuinka paljon voi syödä? Rajoittamattomasti, kunnes olet kylläinen.
  • Sopivia ruokia tässä vaiheessa? Liharuokia, jotka on valmistettu ilman rasvaa, kala ja äyriäiset, kylmäsavustettu liha, kalkkuna ja kana ilman nahkaa, vähärasvaiset maitotuotteet kuten munat, kahvia ja teetä kohtuullisesti, mausteet, sitruuna, etikka, yrtit ja sinappi myös kohtuullisesti.

Dukan dieetti vaihe 2: Muutosvaihe

Muutosvaihe kestää päivästä 8 siihen asti, kun saavutat tavoitepainosi. On kuitenkin tärkeää suorittaa kaikki vaiheet. Kävelylenkit pidennetään tässä vaiheessa 30 minuuttiin päivässä.

  • Mitä voi syödä? Muutosvaiheen erikoisuus on, että syöt proteiineja vain joka toinen päivä, ja joka toinen päivä lisäät myös vihanneksia.
  • Kuinka paljon voi syödä? Rajoittamattomasti, kunnes olet kylläinen.
  • Sopivia vihanneksia tässä vaiheessa? Paprika, retiisi, fenkoli, tomaatti, kesäkurpitsa, selleri, kaikenlaiset salaatit, sienet, kurkku, mangoldi, pavut, pinaatti, kaali, munakoiso.

Dukan dieetti vaihe 3: Yhdistämisvaihe

Yhdistämisvaiheessa tavoitteena on vakauttaa painosi, jotta se ei nouse uudelleen. Yhdistämisvaihe kestää 10 päivää jokaista kiloa kohti, jonka olet pudottanut Dukan-dieetin aikana. Esimerkiksi jos olet pudottanut 5 kg, yhdistämisvaihe kestää 50 päivää. Tässä vaiheessa kävelyä on 25 minuuttia päivässä.

  • Mitä voi syödä? Vihanneksia, proteiineja ja hiilihydraatteja.
  • Kuinka paljon voi syödä? 40 g juustoa päivässä, 1 lasi viiniä viikossa, 1 annos tärkkelystä viikossa, 2 siivua täysjyväleipää päivässä
  • Ruokia, jotka sopivat tähän vaiheeseen? Sekä proteiinit että vihannekset ovat samat kuin kahdessa ensimmäisessä vaiheessa. Tässä vaiheessa lisätään enemmän hiilihydraatteja, kuten pastaa, riisiä, juustoa, viiniä, hedelmiä ja täysjyväleipää.

Yhdistämisvaiheen ensimmäisellä puoliskolla syödään vain yksi tärkkelyspitoinen annos viikossa, ja toisella puoliskolla voi syödä kaksi annosta. Sama periaate koskee myös ”juhla-aterioita”, jolloin voi syödä mitä haluaa. Ensimmäisellä puoliskolla on yksi tällainen päivä ja toisella puoliskolla kaksi päivää.

Dukan dieetti vaihe 4: Stabilointivaihe

Stabilointivaihe on tarkoitettu pysyväksi elämäntavaksi. Nyt voi syödä mitä haluaa 6 päivänä viikossa, mutta seitsemäntenä päivänä syödään vain proteiineja. Arkiliikunnassa tulisi olla aktiivinen, kävellä portaita ja tehdä vähintään 20 minuutin kävelylenkki päivittäin. On myös tärkeää syödä vähintään 3 ruokalusikallista kauraleseitä päivittäin ja pysyä positiivisissa ruokailutavoissa, joita dieetin aikana olisi tarkoitus oppia.

Nutrilett.fi sivusto sisältää monia Dukan-dieetille sopivia reseptejä, kuten esimerkiksi vaiheeseen 4 sopiva bataattipizza.

Suosikit