Painonpudotus ilman liikuntaa

Haluatko pudottaa painoa, mutta olet loukkaantunut, sinulla on sairaus, jonka vuoksi joudut rajoittamaan aktiivisuuttasi tai oletko kenties sellaisessa elämäntilanteessa, ettet löydä aikaa liikunnalle? Painonpudotus on mahdollista ilman liikuntaa, mutta sinun on oltava vielä tiukempi ruokavalion suhteen. 

Laihtuaksesi ilman liikuntaa sinun on ajan mittaan syötävä vähemmän kuin kulutat. Se, millaista ruokaa valitset, on ehdottoman ratkaiseva asia painonpudotuksen kannalta. Painonpudotuksen yhteydessä voi olla kannattavaa valita ruokaa, joka täyttää hyvin ilman, että ruoka sisältää paljon kaloreita. Tämä on erityisen tärkeää painonpudotuksessa ilman liikuntaa, jolloin kulutetaan vähemmän kaloreita. Keskity syömään ruokia, jotka sisältävät paljon kuitua ja proteiinia – nämä ravintoaineet antavat sinulle hyvän kylläisyyden tunteen. 

Jokaiseen ateriaan neljännes lihaa tai kasviproteiinia

Vähärasvainen liha, kala ja muut merenelävät, munat ja maitotuotteet sisältävät erityisen runsaasti proteiinia. Proteiinipitoisten ruokien syöminen edesauttaa painonpudotusta, koska proteiini antaa kylläisyyden tunteen, ja se kompensoi kaloreiden vähentyneen määrän, jotta et tunne itseäsi niin nälkäiseksi. Lisäksi vältyt lihasmassan menetykseltä sinä aikana, jolloin et harrasta liikuntaa. Lihasmassan ylläpitäminen on rasvanpolttamisen kannalta välttämätöntä. Valitse proteiinipitoisia täytteitä esimerkiksi leipäaterioihin. Käytä leivän päällä esimerkiksi kanaa, kalkkunaa, kinkkua, paahtopaistia, kananmunia, savustettua lohta, makrillia tomaattikastikkeessa ja muita kaloja. Muissa vilja-aterioissa, kuten kaurapuurossa, kaurahiutaleet kannattaa sekoittaa vähärasvaiseen jogurttiin, vähärasvaiseen raejuustoon tai vähärasvaiseen maitoon. Lounaaksi voit vaihdella mereneläviä, kanaa, kalkkunaa, kanan jauhelihaa ja possunlihaa. Puhtaat raaka-aineet ovat parempi vaihtoehto kuin jalostettu liha, sillä jalostetut tuotteet sisältävät usein enemmän kaloreita, tyydyttynyttä rasvaa ja enemmän suolaa. 

Aterian neljännes täysjyväviljaa 

Täysjyväviljatuotteissa on korkea kuitupitoisuus ja kohtalainen proteiinipitoisuus. Kuten aiemmin mainittiin, proteiini on tärkeä kylläisyyden tunteen kannalta, ja sama pätee kuituihin. On monia merkkejä siitä, että laihtuminen on helpompaa, jos syödään tarpeeksi kuituja. Leipä on iso osa monien ruokavaliota – valitse ruisleipä tai täysjyväleipä, joka on painonpudotuksen kannalta vaaleaa leipää parempi vaihtoehto.
​ Mitä painavampaa leipä on, sitä terveellisempää se todennäköisesti on. Vilja-aterioissa kannattaa valita myös karkeat tai täysjyvävaihtoehdot.
​ On myös hyvä idea valita täysjyvävaihtoehtoja aamiaismuroiksi, sillä nämä sisältävät enemmän kuitua ja usein vähemmän sokeria. Me Pohjoismaissa rakastamme perunaa, mutta syömme myös paljon riisiä ja pastaa. Valitse aterialle täysjyväversioita, kuten täysjyväriisiä ja täysjyväpastaa, tai kokeile bulguria, kuskusia ja kvinoaa. 

Kahden neljäsosan ateriasta tulisi koostua kasviksista 

Vihannekset sisältävät paljon kuitua, minkä lisäksi ne ovat vähäkalorisia – ja siksi ne ovat tärkeä painonpudotuksen raaka-aineryhmä. Kasviksia kannattaa myös käyttää leivänpäällisenä, joko leikkeleen ja juuston kanssa tai sellaisenaan. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lautasen porkkanoilla, luumutomaateilla tai pienellä salaatilla. Tämä soveltuu myös vilja-aterioihin. Täytä puolet lautasesta vihanneksilla, kuten juureksilla, uunissa paistetuilla vihanneksilla, keitetyillä kasviksilla, salaatilla tai wokatuilla vihanneksilla. Käyttämällä sesongissa olevia vihanneksia saat maukkaita ja edullisia raaka-aineita. 

Ole tiukka itsesi kanssa 

Suunnittelemalla ateriat etukäteen vältyt todennäköisesti suunnittelemattomilta houkutuksilta. Nopeat hiilihydraatit (kuten virvoitusjuomat, kakut, keksit, makeiset, valkoinen pasta ja riisi) jäävät usein ensimmäisenä pois ruokavaliosta, jos haluat pudottaa painoa ilman liikuntaa. Voit sen sijaan nauttia terveellisemmistä vaihtoehdoista, kuten hedelmäsalaatista, vihanneksista ja dipistä (mausteiden kanssa sekoitettu vähärasvainen raejuusto) tai Nutrilettin välipalapatukasta. Muista, että kestävän elämäntapamuutoksen kannalta on ehdottoman tärkeää, että pidät syömästäsi ruoasta, joten tutki terveellisiä vaihtoehtoja ja vaihtele aterioita. 

Suosikit