mitä on proteiini?

Mitä proteiini on?

Lihakset, pää, luuranko ja muut kehon osat sisältävät proteiinia. Mutta mitä proteiini oikeastaan on, miksi se on tärkeää ja miten paljon sitä pitäisi syödä?

Mitä proteiini on?

Ihmiskehon tärkeimmät ainesosat ovat vesi, rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit. Proteiinit ovat isoja molekyylejä, joita tarvitaan solujen rakentamiseen, hormonien muodostukseen, entsyymejä varten ja vastustuskyvyn vahvistamiseen. Toisin sanoen niitä tarvitaan kehon lihasmassan rakentamiseen ja aineenvaihdunnan toimintaan. Lisäksi proteiinit edistävät kylläisyyden tunteen muodostumista.

Proteiinit muodostuvat noin 20 välttämättömästä aminohaposta, joista yhdeksää elimistö ei pysty tuottamaan itse, joten niitä on saatava säännöllisesti ravinnosta.

Proteiinin lähteet

Eläinpohjaisissa elintarvikkeissa, kuten lihassa, maidossa ja kananmunissa, on monia hyviä proteiinin rakennusaineita. Eläinpohjaisten tuotteiden lisäksi proteiinia on myös kasvikunnan tuotteissa, kuten herneissä, pavuissa ja viljassa.

Painonpudotuksen yhteydessä suositeltavia hyviä proteiinin saantilähteitä ovat vähärasvainen liha, siipikarja, kananmunat, kala ja äyriäiset, joiden proteiinipitoisuus on parempi kuin minkään muun ravintoaineen kilokaloria kohti laskettuna.

Kuinka paljon proteiineja pitäisi syödä?

Kuinka paljon proteiineja pitäisi syödä päivässä? Suositeltava päiväannos on 1,1–1,3 grammaa painokiloa (BMI 23) kohden. Sen sijaan urheilijoiden tai raskasta fyysistä työtä tekevien päivittäinen tarve voi olla jopa 2 grammaa proteiinia painokiloa kohden.

Proteiinit ovat hyvä energianlähde laihduttajalle. Proteiinit edistävät lihasmassan kasvua ja sen ylläpitämistä. Niitä tarvitaan myös luuston ylläpitoon. Jos proteiinin saanti on liian vähäistä, painon putoaminen voi pysähtyä tai hidastua, koska elimistö alkaa proteiinintarpeeseen pilkkoa lihaksia rasvan sijaan. Jos lihasmassaa on vähän, myös perusaineenvaihdunta laskee.

Proteiini urheilusuorituksen jälkeen

Proteiini kuuluu yhdessä veden, rasvan ja hiilihydraattien kanssa perusravintoaineisiin. Se tarkoittaa, että keho tarvitsee runsaasti proteiinia toimiakseen hyvin. Toisin kuin rasva ja hiilihydraatit, proteiini ei varastoidu, joten elimistö ei voi ottaa proteiinia varastosta silloin, kun sitä tarvitaan. Siksi tämän ravintoaineen saanti on erittäin tärkeää paljon urheileville.
Urheillessa lihakset käyttävät polttoaineena glykogeenivarastoja. Tällöin kaikki glykogeeni poistuu lihaksista, ja samalla jotkin proteiinit pilkkoutuvat ja vahingoittuvat.

Urheilusuorituksen jälkeen lihakset koettavat elvyttää glykogeenivarastonsa ja korjata lihasproteiineja. Urheilusuorituksen jälkeen onkin tärkeää nauttia proteiinipitoinen palautusvälipala.

Suosikit