Laihdutusmotivaation ylläpitäminen – 5 yleistä vinkkiä


Sanotaan, että mikä tahansa dieetti laihduttaa, kun sitä vain noudattaa. Jotta dieettiä tulee noudatettua, siihen tarvitaan motivaatiota. Miten ylläpidät laihdutusmotivaatiotasi? Tässä viisi vinkkiä laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläiseltä.

 

Vinkki 1: Määrittele itsellesi tärkeät asiat

Mieti, mitkä asiat ovat sinulle itsellesi tärkeitä elämässä. Mitkä asiat tuovat sinulle mielihyvää, ovat sinulle arvokkaita ja kiinnostavia? Pohdiskele, vaikuttavatko elämäsi tärkeimmät asiat arjen valintoihisi käytännössä ja jos vaikuttavat, miten. Voit vaikka kirjata tärkeät asiat paperille, valita niistä kolme tärkeintä ja määritellä, miten huomioit ne arjessa. On merkityksellistä tarkastella terveyden ja laihtumisen merkitystä suhteessa elämään kokonaisuutena.  

 

Vinkki 2: Usko siihen, että onnistut 

Kun luotat siihen, että pystyt itsenäisesti onnistumaan painonhallinnassa, vahvistat laihdutusmotivaatiotasi ja minäpystyvyyttäsi. Minäpystyvyys on sitä, että motivoidut helpommin saavuttamaan asioita, jotka on mahdollista saavuttaa kuin asioita, joiden saavuttamisen näet mahdottomana. Näin myös saavuttamasi painon ylläpitäminen helpottuu. Mieti niitä asioita, joissa olet onnistunut – mieluummin kuin niitä asioita, joissa olet epäonnistunut. Aloita itsellesi helposta ja mieluisasta ruokavaliomuutoksesta, niin saat heti onnistumisen kokemuksia. Kiitä ja onnittele itseäsi pienistäkin saavutuksistasi.  Voit myös kelata elämääsi taaksepäin, ja hakea voimaa aikaisemmista onnistumisistasi. Olet onnistunut ennenkin, ja sinulla on mahdollisuus onnistua nytkin.  

 

Vinkki 3: Aseta tavoitteesi realistisesti ja tarkasti 

Joudutko kärvistelemään tavoitteesi eteen? Jos vastasit kyllä, olet luultavimmin asettanut tavoitteesi liian tiukasti. Tekemällä realistisia muutostavoitteita ne kestävät loppuelämän ajan. Näin myös minäpystyvyytesi vahvistuu, mikä ruokkii itsestään sisäistä laihdutusmotivaatiotasi.  Tee siis tavoitteestasi tarkka, aikataulutettu, realistinen, mitattavissa oleva ja oma (itsesi asettama tavoite). Voit myös pilkkoa tavoitteesi osatavoitteisiin ja pitää ne näkyvillä esimerkiksi kännykkäsi muistiinpanoissasi tai paperilla jääkaapin ovessa.  

 

Vinkki 4: Elä ja hyväksy tunteesi äläkä syyllistä itseäsi repsahduksista 

Meillä on oikeus tuntea kaikenlaisia tunteita, myös negatiivisia. Tunteet kuuluvat elämään. Nimeä tunne, hyväksy se, anna tunteen olla ja pane se merkille. Sinun ei tarvitse toimia tunteen tai ajatuksen mukaan. Esimerkiksi jos sinulla on pettymyksen tunne ja haluat syödä, voit sanoa itsellesi: ”Huomaan, että olen pettynyt ja haluan syödä sen takia, mutta tämä on vain ajatus. Soitanpa vaikka kaverilleni syömisen sijaan”. Jos kuitenkin satut syömään tässä tilanteessa, älä syyllistä itseäsi, vaan ajattele, että repsahdukset kuuluvat muutokseen. Laihdutusmotivaatiosi kasvaa, kun et näe repsahdusta sortumisena, vaan luonnollisena osana muutosta.  

 

Vinkki 5: Muistuta itsellesi, että laihdutusmotivaatio vaihtelee 

Olet varmaan huomannut, että laihtumismotivaatiosi ja voimat tehdä muutoksia voivat vaihdella päivästä tai viikosta toiseen. Tämä on luonnollista, ja sitä tapahtuu meillä kaikilla. Sinä olet siis ihan normaali tässä suhteessa. Kun sinulla on vaikeaa, muista, että menossa on vain ohimenevä vaihe ja parempi vaihe on tulossa. Voit tällöin myös muistuttaa itsellesi, miksi alun perin lähdit tekemään muutoksia. Ole tyytyväinen itseesi ja kehoosi jokaisena hetkenä, myös silloin kun sinulla on vaikeaa.  Kun menossa on helppo vaihe, nauti täysin rinnoin murehtimatta tulevaa.

Lue lisää laihdutusmotivaatiosta

Suosikit