Elopainosta ilopainoon – VLCD vie kohti pysyvää elämäntapamuutosta
salla.reikko@orkla.fi
Mitä ajattelit viimeksi peiliin katsoessasi? Olitko tyytyväinen näkemääsi vai sorruitko soimaamaan itseäsi? Suomen Painoklinikkaa luotsaava André Heikius tietää tyypillisen vastauksen.
– Monet vastaanotolleni tulevat asiakkaat syyllistävät itseään ja uskovat, että laihduttamisessa on kyse vain itsekurista tai sen puutteesta, André sanoo.
Hän muistuttaa, että elämäntapamuutosten taustalla on usein paljon suurempi vyyhti, jota pitäisi tutkia samanlaisella intohimolla kuin kaloritaulukoita. Selitys ylipainoon voi löytyä lapsuudessa opituista malleista tai vaikka liiallisesta työkuormasta. Jos lihomisen juurisyytä ei selvitä, kilot tulevat äkkiä takaisin.
– Pitkittynyt stressi voi nostaa kortisolitasoja ja heikentää unen laatua, joka puolestaan näkyy painonnousuna. Tunnesyöminenkin on hyvin yleistä: haemme lohtua ruuasta.
VLCD pudottaa painoa nopeasti
Monen mielestä jo laihdutuksen aloitus tuntuu työläältä. Netti on täynnä hittidieettejä, joista pitäisi löytää itselle sopivin: pätkäpaasto 5:2, Superdieetti, ketoruokavalio… Tiukat dieetit vaativat usein ruokien punnitsemista ja valmistamista.
VLCD-menetelmä (very low calory diet) päästää kokkaajan helpolla, sillä ruuat tulevat valmiissa annospusseissa. VLCD:ssä päivittäinen energiansaanti jää alle 800 kilokaloriin, joten paino putoaa jo parissa viikossa.
VLCD-tuotteet on suunniteltu niin, että niissä on kaikki tarvittavat ravintoaineet. Monesta muusta dieetistä poiketen VLCD-menetelmä perustuu tutkittuun tietoon, jossa dieetin hyödyt on todettu kiistattomiksi. Siksi terveydenhuollossakin käytetään sitä, Heikius kertoo.
Laihduttajan tärkein oivallus
VLCD ohjaa laihduttajan terveelliseen, normaaliin ruokavalioon, mutta se tapahtuu asteittain. Herkulliset valmiskeitot ja pirtelöt antavat elämäntapamuutokselle tehokkaan startin.
– Dieetin aikana elimistö kaipaa runsaasti vettä ja lepoa, joten VLCD:tä ei kannata aloittaa samaan aikaan ankaran treenikuurin tai muun ison projektin kanssa.
Sen sijaan pysähtyminen kannattaa hyödyntää omien ajatusten tutkailuun, joka on tärkein osa pysyvää muutosta. Tasapainoiseen lopputulokseen pääsemiseksi tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja myös armollisuutta itseään kohtaan.
– Kun opimme tykkäämään peilikuvastamme ja rakastamaan itseämme, mikä tahansa on mahdollista, André muistuttaa.