Jopa 9 / 10 painonpudottajasta syö väärällä rytmillä

Jopa 9 / 10 painonpudottajasta syö väärällä rytmillä

Yleisin ongelma painonpudottamisessa on rasvan kaihtaminen.

Tarkkailun alle tulevat äärimmäisen pieneksi karsitut energiarajat ja tavaton ankaruus itseä kohtaan. Kiloihin suhtaudutaan vihollisina, jotka tulee saada pikaisesti eliminoitua. Jopa silloin, kun painoa on pikku hiljaa kertynyt 20 vuoden ajan.

Yleisin ongelma painonpudottamisessa on rasvan kaihtaminen. Tarkkailun alle tulevat äärimmäisen pieneksi karsitut energiarajat ja tavaton ankaruus itseä kohtaan. Kiloihin suhtaudutaan vihollisina, jotka tulee saada pikaisesti eliminoitua. Jopa silloin, kun painoa on pikku hiljaa kertynyt 20 vuoden ajan.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen tapaa työkseen asiakkaita, jotka kamppailevat vuosien mittaan elämään tulleen paino-ongelman kanssa. Hän vierastaa ajattelua, jossa painonpudottamiseen suhtaudutaan kuin johonkin projektiin: lisätään liikuntaa todella rajusti ja vähennetään ruokaa samassa suhteessa. Kunnes on saavutettu tavoitepaino ja itsensä palkitseminen voi taas alkaa. Kierre on valmis, ja painonpudotuksesta tulee vastenmielinen ja kaiken huomion vievä seuralainen.

Suomalaisen naisen energiantarve on muuttunut dramaattisesti viimeisen 100 vuoden aikana. Kun ennen nainen pystyi syömään 3600 kilokaloria päivässä lihomatta, on vastaava lukema tänä päivänä 1800. Ero on kaksinkertainen, ja syynä on luonnollisesti ruumiillisen työn merkittävä väheneminen.

Tämä elintason muutos on jäänyt monelta huomaamatta. Ruuan koostumusta ei osata suhteuttaa energiankulutukseen.

Palelu ja päänsärky vääristyneen ravinnon merkkejä

 

Painon liian raju pudottaminen jättää jälkensä. Eija Orreveteläinen kehottaakin painonpudottajaa tarkkailemaan päivittäisiä tuntemuksiaan.

Esiintyykö päänsärkyä tai palelua? Onko vaikea keskittyä ja koetko ärtyväsi tavallista nopeammin?, Orreveteläinen listaa tyypillisiä väärällä tavalla painoa pudottavan ongelmia.

Äärimmäisissä tapauksissa alkaa hiustenlähtö ja ihon hilseily.

Kaikissa näissä merkeissä voi olla kyse siitä, että energiaa ja elimistön toimintoihin tarvittavia tärkeitä ravintoaineita saadaan liian vähän.

Yltäkylläisyys toi suunnittelemattomuuden

 

Ruokakulttuuri on myös muuttunut. Useissa perheissä arkea leimaa suunnittelemattomuus. Ruokaa tehdään harvoin pakkaseen, eikä yhteistä päivällisaikaa tunnu löytyvän. Liian moni vanhempi hoitaa myös muita perheenjäseniä, mutta unohtaa itsestään huolehtimisen, laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen kertoo havainnoistaan.

Orreveteläinen ottaa esimerkiksi keittoruuan. Sitä syödään enää entistä harvemmassa perheessä. Lieneekö syynä arkisuus vai kevyeksi koettu koostumus vai mikä, mutta terveellisen ja edullisen keiton sijaan ovat vieneet makaroni ja jauhelihakastike sekä hampurilaiset ja muut pikaruuat.

Mutta mikä mahtaa olla painonpudottajan tyypillisin ongelma?

Orreveteläisen ei tarvitse kauaa miettiä. Se on iltapainotteinen ja repsahtamiseen houkutteleva ateriarytmi.

Syödään hyvin kevyt ja rasvaton aamupala. Lounaaksi valitaan vihreää salaattia. Välipalaa ei nautita ja kun lopulta tullaan illalla kotiin, on nälkä täysin hallitsemattomissa. Mielessä on ajatus, että nyt voin syödä reippaasti, kun koko päivän olen säästellyt.

Oikeaa ruokaa ei kuitenkaan syödä riittävästi. Ja vaikka paino putoaisi, on ruokarytmi ja ruuan sisältö vääristynyt. Elimistö ei voi hyvin.

Orreveteläisen laskelmien mukaan jopa yhdeksän kymmenestä suomalaisesta painonpudottajasta elää näin.

Onko ruoka elämäsi suurin nautinto?

Terveellisessä painonpudotuksessa olennaisimpien kysymysten joukossa on nautinto: onko elämässä muita nautintoja kuin ruoka?

Eija Orreveteläinen on havainnut, että moni joutuu oikein etsimällä etsimään itselleen tärkeitä nautintoja. Ruuan lisäksi.

Ruoka on saanut kohtuuttoman suuren merkityksen elämässämme. Se on alkanut ohjata arkea. Myös liikunta koetaan usein projektiksi ja lajiksi valitaan se, joka on painonpudotuksen kannalta tehokkain.

Jos painonpudottaja ei kuuntele liikunnassa omia mieltymyksiään, on tässäkin vaarana väsyminen. Vaikka lehdet olisivat pullollaan maratonin treenaajia, on lajeja sata päin muitakin. Eikä liikunnan tarvitse olla suorittamista, eikä ainakaan painonpudottamiseen tähtäävä projekti.

Liian askeettiseksi viety ravinto sekä ankara liikkuminen tuovat helposti mukanaan jatkuvan näläntunteen. Tämä on epäterve ilmiö.

 

Suosikit