Vinkkejä terveellisistä välipaloista

Vinkkejä terveellisistä välipaloista, joita sinun kannattaa syödä enemmän. Onko viime aikoina tullut herkuteltua? Vai haluatko vain syödä hieman terveellisemmin? Tästä artikkelistä löydät terveelliset välipalat, jotka on helppo tehdä kotona tai ostaa kaupasta!

Voit herkutella terveellisillä välipaloilla joka päivä 

Suomalaiset rakastavat herkuttelua viikonloppuisin, ja lauantaimakeiset kuuluvat monen viikonloppuperinteisiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että makeiset ja muut herkut vaimentavat makeanhimon vain hetkellisesti. Makean syömisen jälkeen on tavallista tuntea olonsa väsyneeksi ja jopa hieman huonovointiseksi. 

Monien suosikkeja ovat makeiset, sipsit ja virvoitusjuomat, jotka kaikki saavat verensokerin nousemaan nopeasti, mikä saa sinut tuntemaan olosi iloiseksi ja pirteäksi. Sokeri toimii piristävänä energianlähteenä, ja sen vaikutus häviää yhtä nopeasti kuin se tulee. Siksi on tavallista tuntea olonsa väsyneeksi ja huonovointiseksi jälkeenpäin. 

Lisäksi liiallinen sokerin saanti voi aiheuttaa kariesta ja lisätä lihavuuden riskiä sekä aikuisilla että lapsilla. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten (NNR 2012) mukaan enintään 10 % aikuisen energiansaannista saa olla peräisin lisätystä sokerista. Tämä vastaa 50–75 grammaa, ja saanti riippuu tietysti siitä, kuinka paljon energiaa sekä tarvitset että kulutat. 

Pohjoismaiden suurimmalla terveyssivustolla, NHI, voit lukea lisää liiallisen sokerin saannin terveysvaikutuksista. Kun saatavat kalorit sisältävät yli 10 % lisättyä sokeria, on vaikeampaa saada elimistöön tarpeeksi ravitsevaa ruokaa, jotta se saisi kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja kivennäisaineet ilman, että samalla nautitaan enemmän kaloreita kuin kulutetaan. Tämä saattaa aiheuttaa sen, ettet saa tarpeeksi ravintoaineita ja että painosi nousee. 

Kuinka siis pystymme välttymään tältä ja samalla kuitenkin nauttimaan pieniä määriä herkkuja silloin tällöin?  Terveellisillä välipaloilla tietenkin! Alla löydät luettelon, joka sisältää terveellisiä välipaloja, joilla voit hemmotella itseäsi makeanhimon yllättäessä. Saat ehdotuksia sekä kaupasta löytyvistä välipaloista että kotona valmistettavia reseptejä! 

Vinkkejä terveellisistä välipaloista: 

  1. Leikkeletarjotin

Terveellisesti syöminen ei tarkoita, että sinun tulee vain pitäytyä vesilasillisessa, kun haluat hemmotella itseäsi viikonloppuna. Valmista sen sijaan herkullinen leikkeletarjotin! Kyllä, luit oikein. Leikkeleet sisältävät usein kokoelman erilaisia lihaleikkeleitä, makkaroita ja juustoja ja se on todellisuudessa terveellinen naposteltava – etenkin, jos sitä vertaa makeisiin ja perunalastuihin. Se ei välttämättä sovi vähärasvaiseen ruokavalioon, sillä juusto ja useat leikkeleet ovat rasvapitoisia, mutta ainakin vältät turhan korkean sokeripitoisuuden. 

Voit panostaa esimerkiksi ilmakuivattuun kinkkuun ja salamiin sekä lisätä tarjottimelle hyviä juustoja, kuten parmesaania, gruyèreä tai comtéa. Hyvä vinkki on valita kovia juustoja pehmeiden lajikkeiden (kuten mozzarella, ricotta ja brie) sijaan, koska tarvitset niitä yleensä pienemmän määrän tyydyttääksesi himosi. Voit lisätä tarjottimelle oliiveja, marinoituja artisokkia ja aurinkokuivattuja tomaatteja makuelämyksen parantamiseksi entisestään! 

  1. Tumma suklaa

Suklaata rakastavan ei myöskään tarvitse luopua suosikkinaposteltavastaan. On kuitenkin tärkeää valita suklaa, jossa on korkeampi kaakaosisältö, sillä se on täyttävämpi ja sisältää paljon antioksidantteja. 

Valitse tumma suklaa, jonka kaakaosisältö on 70–90 %, ja nauti muutama pala hyvällä omallatunnolla. 

  1. Kasvikset

Toinen vinkki tervellisistä välipaloista on tietenkin kasvikset. Valitse suosikkisi ja leikkaa ne kapeiksi tikuiksi, joita on helppo säilyttää jääkaapissa, kun sinun tekee mieli napostella tai herkutella aterioiden välillä. Nauti kasvikset terveellisen dipin, esimerkiksi turkkilaisesta jogurtista ja suosikkimausteista valmistetun dipin, kanssa ja tee herkuttelusta vielä parempi. 

  1. Bataattisipsit

Jos perunalastut kuuluvat suosikkiherkkuihin etkä voi kuvitella elokuvailtaa ilman näitä rapeita herkkuja, tulet varmasti rakastamaan tätä vinkkiä! Sen sijaan, että ostat kaupasta valmiita perunalastuja, jotka usein sisältävät paljon epäterveellistä rasvaa ja sokeria, voit valmistaa omat bataattisipsit tai punajuurisipsit. 

Paista sipsejä uunissa ja nauti ne turkkilaisesta jogurtista, salsasta ja ruohosipulista valmistetun dipin kanssa. 

  1. Terveelliset muffinit

Meillä on myös ilouutisia jokaiselle leivontaa rakastavalle, sillä löydät sivustoltamme useita terveellisiä jälkiruokareseptejä, jotka myös auttavat helpottamaan makeanhimoa. Kokeile esimerkiksi tätä vähähiilihydraattisten muffinien reseptiä, jossa maukkaat muffinit maustetaan appelsiinilla. Nämä muffinit sopivat koko perheelle ja sisältävät vain 190,4 kcal per annos! 

  1. Pähkinät ovat terveellinen naposteltava

Pähkinät ovat erinomainen vaihtoehto, jotka ovat helppoja pitää mukana laukussa tai repussa ollessasi liikkeellä. Näin vähennät riskiä sortua makeanhimoon ja ostaa itsellesi kulhollisen tai pussillisen makeisia. 

Pähkinät sisältävät runsaasti kuituja, proteiineja ja tyydyttymättömiä rasvoja, jotka pitävät kylläisenä pitkään. Macadamiapähkinät, parapähkinät ja pekaanipähkinät ovat esimerkkejä pähkinöistä, jotka sisältävät vähiten hiilihydraatteja. Mutta mantelit, saksanpähkinät, hasselpähkinät ja pinjansiemenet ovat myös hyviä ja terveellisiä vaihtoehtoja. 

Mitä välipaloja sinun tulee välttää? 

Alla löydät luettelon välipaloista, joita tulisi välttää, jos et halua nauttia turhia kaloreita ja tarpeetonta sokeria. 

Perunalastut – yksi 300 gramman pussi sisältää noin 1575 kaloria. Perunalastuilla on myös erittäin korkea kaloripitoisuus ja ne sisältävät paljon epäterveellistä rasvaa. 

Irtomakeiset – yksi desilitra irtomakeisia sisältää noin 260 kaloria. Jos mittaat desilitran, näet. kuinka pieni se on ja kuinka nopeasti saat suuren määrän kaloreita. 

Jäätelö – vältä keksinpaloja, makeisia tai makeita kastikkeita sisältäviä jäätelöitä, sillä yksi 150 gramman jäätelöannos voi sisältää jopa noin 350 kaloria. 

Valitse sinulle ja elämäntyyliisi sopivat naposteltavat 

Vaikka jotkut välipalat ja naposteltavat ovat muita terveellisempiä, on tärkeää valita sinulle ja ruokavalioosi sopivat välipalat. Haluatko pudottaa painoa? Ylläpitää painosi? Tai ehkä lisätä painoa? Tavoitteistasi riippumatta on olemassa juuri sinulle sopivia välipaloja. Jos noudatat vähärasvaista ruokavaliota, emme suosittele syömään pähkinöitä, juustoja tai rasvaisia ​leivonnaisia, mutta nämä ovat täydellisiä vaihtoehtoja silloin, jos noudatat LCHF-ruokavaliota. Kaikki vinkit terveellisistä välipaloista ovat kuitenkin paljon parempia kuin makeiset, perunalastut ja jäätelö, ja ovat siksi hyviä neuvoja heille, jotka haluavat nauttia terveellisemmistä herkuista! 

 

Ruokavalio

Suosikit