Ruoat, jotka auttavat sinua pudottamaan painoa

Millaista ruokaa sinun pitäisi syödä painon pudottamiseksi?  Mikä on avain painon pudotukseen? Aivan oikein: ruokavalio. Liikunta on tietysti tärkeää, mutta ilman tasapainoista ruokavaliota on vaikea saavuttaa toivottua painonpudotusta ja ylläpitää paino. 

Kuinka suunnitellaan ruokavalio, jonka sisältämät ruoat auttavat sinua pudottamaan painoa? Ja miltä näyttää tasapainoinen ruokavalio? Täältä saat tietoa siitä, mitä sinun pitäisi syödä enemmän ja millaisten ruokien saantia sinun tulee rajoittaa.  

Lue lisää: Hyvä ja edullinen ruoka (https://www.nutrilett.fi/hyva-ja-edullinen-ruoka/) 

Millaisia ​ruokia ruokavalioomme tulisi sisällyttää? 

Painonpudotus onnistuu erinomaisesti myös syömällä aivan tavallista ruokaa. Vihannekset ovat yksi parhaista laihduttamista edistävistä ruoista. Lisäämällä kasviksia ja vihanneksia aterioihin voit vähentää kalorien saantia. Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat, että puolet lautasesta koostuisi hedelmistä ja vihanneksista. Vaihtelemalla erivärisiä kasviksia sekä keitettyjä, paistettuja ja raakoja vihanneksia saat myös enemmän erilaisia ravintoaineita. Syömällä välipalana hedelmiä ja vihanneksia saat paljon terveellisiä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. 

Voi myös olla hyvä idea tarkastella omaa leivän- ja pastankulutusta. Kuidut tarjoavat kylläisyyttä sekä hyviä bakteereja vatsalle. Karkea ruisleipä maistuu hyvältä ja sisältää runsaasti kuitua. Tulet myös huomaamaan hyödyn silloin, kun käytät vähemmän valkoista pastaa ja riisiä ja syöt sen sijaan kvinoaa ja täysjyväbulguria. Suomessa meillä löytyy paljon herkkuja luonnosta, ja esimerkiksi uunissa paahdetut juurekset voivat olla hyvä korvike sekä pastalle että riisille. Kun syöt enemmän kuitua, sinun ei tarvitse syödä niin paljon tunteaksesi olosi kylläiseksi. Kehität samalla myös hyvää bakteeriflooraa, joka voi suojata sinua liikalihavuudelta ja ruoansulatuskanavan sairauksilta.  

 

Miltä lautasmallin tulisi näyttää? 

On luonnollista ajatella, että täytyy luopua paljosta, kun haluaa syödä terveellisesti pudottaakseen painoa. Todellisuudessa olet aivan oikealla tiellä, kun syöt terveellisiä ruokia, joille löydät paljon reseptejä täältä, ja vähemmän ruokia, joista keho ei voi hyvin.  

Kuten jo aikaisemmin mainittiin, puolet jokaisen aterian lautasesta tulisi sisältää hedelmiä ja vihanneksia. Hedelmien ja vihannesten lisäksi kannattaa varmistaa, että täytät neljäsosan lautasesta proteiinilla. Hyviä proteiineja on kalassa, kanassa, kaurahiutaleissa, maidossa ja jogurtissa. Myös kananmunat sisältävät paljon proteiinia. Kun syöt sekä keltuaisen että valkuaisen, saat lisäksi rasvaa, kivennäisaineita ja vitamiineja.
 

Lautasesi viimeisen neljänneksen tulee koostua hyvistä hiilihydraateista. Tällöin sinun kannattaa valita muita vaihtoehtoja valkoiselle pastalle ja riisille. 

Kuulostaako tämä sinusta vaikealta? Ei hätää! Saat kuitenkin jatkossa herkutella naposteltavilla. Saatat jopa innostua syömään enemmän kasviksia ja vihanneksia välipalana. Tässä on muutama vinkki terveellisemmiksi välipaloiksi.  

 

Mikä dieetti sopii minulle? 

Onko sinun vaikea suunnitella, mitä ja miten sinun pitäisi syödä laihtuaksesi? Monet turvautuvatkin siksi erilaisiin dieetteihin. Monet valitsevat pätkäpaaston ”syömisaikatauluineen” saaden siten hyviä tuloksia, kun taas toisten mielestä jokaisen aterian välillä kuluu liian pitkä aika.  Voit lukea lisää esimerkiksi VLCD-dieetistä.   

Sivustollamme löydät paljon käytännön vinkkejä painonhallintaan ja painonpudotukseen.   

Riippumatta siitä, valitsetko erityisen ruokavalion vai noudatatko terveysviranomaisten suosittelemaa lautasmallia, on hyvä tietää, että painonpudotus ja tavoitepainon ylläpitäminen on pitkän tähtäimen tavoite, joka vaatii jatkuvaa työtä. Jos ruokavaliosta kielletään paljon elintarvikkeita, siitä on helpompi retkahtaa. Menestyäksesi on parempi miettiä, minkä elintarvikkeiden rajoittamisesta hyötyy, ja syödä mieluummin niitä ruokia, jotka edistävät terveellisempää ja onnellisempaa kehoa.   

 

Suosikit