pätkäpaasto

Pätkäpaasto

Pätkäpaasto on erittäin suosittu dieetti, jonka voi toteuttaa eri tavoin. Seuraavassa kerromme, mikä pätkäpaasto on ja miten se toimii käytännössä.

Mikä pätkäpaasto on?

Pätkäpaastosta on monia eri versioita, mutta periaatteessa pätkäpaastoa noudattaessa voi syödä mitä tahansa tiettyinä aikoina. Usein aikarajoitteinen ruokailu tarkoittaa paastoamista yhtenä päivänä tai yhden viikon ajan, minkä seurauksena paino laskee.

Miten pätkäpaasto toimii?

Kuten edellä todettiin, pätkäpaastosta on olemassa eri versioita. Kaksi tunnetuinta lienevät aikarajoitettu paasto, jossa paastotaan 12–16 tuntia vuorokaudessa, ja mukautettu paasto, joka tunnetaan parhaiten 5:2-dieettinä.

16:8-paastossa paastotaan 16 tuntia vuorokaudessa, jolloin ateriat nautitaan jäljelle jäävän kahdeksan tunnin aikana. Teoriassa kahdeksan tunnin aikana saa syödä, mitä haluaa, mutta jos haluat pudottaa painoa, on tärkeää, ettei syö enempää kuin kuluttaa päivän aikana. Runsasravinteinen ja tasapainoinen ravinto on tärkeää kehon ja mielen hyvinvoinnille. Voit valita itse ajanjakson, jonka aikana nautit ateriat, ja moni valitsee aikaikkunakseen kello 12.00–20.00 välisen ajan.

Valitse itsellesi parhaiten soveltuva menetelmä. Jotkut nauttivat vain yhden ison aterian kahdeksan tunnin aikana, mutta voit valita juuri itsellesi parhaiten sopivan mallin. Voit syödä vain yhden aterian tai vaikkapa neljä pienempää ateriaa, kunhan kalorien saantisi ei ylitä päivän energiankulutusta vastaavaa määrää.

5:2-dieetti

Tässä dieetissä syödään viitenä päivänä normaalisti ja kahtena päivänä paastotaan. Paastopäivinä kalorimäärä jää 500–600 kaloriin päivässä.

Jotta painonpudotus onnistuisi 5:2-dieetin avulla, älä syö tavallisina päivinä enempää kuin kulutat äläkä treenaa paastopäivinä liikaa.

Paastopäivinä on tärkeää nauttia vähän energiaa sisältävää mutta ravitsevaa ruokaa. Kokoa paastopäivien ateriat vähärasvaisista ja runsaasti kuituja sisältävistä ruoista ja nauti runsaasti kasviksia. Nutrilettin valikoimissa on ateriankorvikepatukoita, jotka sopivat erinomaisesti paastopäivien ateriaksi. Lue lisää:

 

Mitä hyötyä pätkäpaastosta on?

Kun päivän ateriat nautitaan pätkäpaaston aikana tietyn aikaikkunan sisällä, ylensyöntiä on helpompi välttää päivällä ja illalla. Tällainen dieetti on myös hyvä keino totutella olemaan syömättä koko aikaa, ja samalla tulet tietoisemmaksi siitä, mitä ja kuinka paljon syöt.

Painonpudotus ei kuitenkaan onnistu minkään dieetin avulla, jos syö päivän aikana enemmän kuin kuluttaa.

Kuinka kauan pätkäpaastoa voi noudattaa?

Aikarajoitteinen paasto on pätkäpaastoamisen muoto, jota on helpoin noudattaa pitkiäkin aikoja, sillä keho tottuu nopeasti muuttuneeseen ruokavalioon.

Sen sijaan 5:2-paastoa, jossa energiamäärä on hyvin rajoitettu kahtena päivänä viikossa, saattaa olla vaikea noudattaa pitkäkestoisesti, erityisesti jos elämäntyyli on hyvin aktiivinen.

Jokainen päättää itse, miten kauan dieettiä noudattaa, mutta moni jatkaa dieettiä, kunnes saavuttaa normaalipainon tai asettamansa tavoitteet. Muista myös kuunnella kehoasi ja tarkkailla omaa hyvinvointiasi.

Suosikit