Laihdutusmotivaatio ja liikunta

Laihdutusmotivaatio ja liikunta – Personal Trainerin vinkit

Laihdutuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että löydät siihen niin suuren motivaation, että selviät yli huonoistakin päivistä. Motivaatio tulee välillä itsestään ja välillä sen etsimiseen tarvitaan työkaluja. Ohessa muutamia vinkkejä laihdutusmotivaation ylläpitämiseen. 

Tärkeimpänä on kirjoittaa itselleen ylös, miksi haluat pudottaa painoa. Voit kirjoittaa useita eri syitä, tärkeintä on, että syyt ovat henkilökohtaisia. Et voi laihduttaa esimerkiksi toisen pyynnöstä, vaan motivaation tulee lähteä henkilökohtaisista syistä. Tämmöisiä syitä voivat olla esimerkiksi: haluan tuntea oloni energiseksi, haluan touhuta lastenlasten kanssa vielä 10 vuoden päästä tai haluan lähteä vaeltamaan Norjaan. Mikä tahansa sinun syysi on, on tärkeää kirjoittaa se ylös ja asettaa paperi esille esimerkiksi jääkaapin oveen. 

Toinen tärkeä asia laihdutusmotivaation ylläpitämiseen on tavoitteen määrittäminen. Oli kyse sitten 10 kg painonpudotuksesta tai 10 km juoksulenkistä, tavoite on se, mitä kohti mennään. Tavoitteen kannattaa olla realistinen ja saavutettavissa oleva. Mikäli tavoite tuntuu heti alusta asti liian vaikealta saavuttaa, se voi helposti nakertaa motivaatiota. Tästä syystä myös välitavoitteiden asettaminen etukäteen, sekä niiden saavuttamisesta iloitseminen on tärkeää. On myös tärkeää muistaa, että kun takapakkeja tulee, niin on tärkeää palata takaisin alkuperäiseen suunnitelmaan ja jatkaa matkaa kohti tavoitetta. Tavoitteeseen pääsemiseksi kannattaa asettaa myös välitavoitteita. Kirjoita nämä samalle paperille, missä lukee motivaation syy.  

Kolmas asia, mitä kannattaa pohtia jo etukäteen on selvä suunnitelma, mitä muutoksen tekeminen sinulta vaatii. Et voi jatkaa elämää, kuten aiemmin, vaan uusi elämäntyyli vaatii uusia tapoja. Tapojen saaminen osaksi arkea, vaatii monen monta toistoa. Suunnitelmaan voi kuulua esim. harjoituskertojen merkitseminen kalenteriin, uuden ruokavalion mukaisen ostoskorin syöttäminen valmiiksi verkkokauppaan tai perheen kanssa pelisääntöjen sopiminen vaikkapa herkkupäivistä. Suunnitelmasta on helppo pitää kiinni, mitä paremmin sen laatii ja mitä vähemmän se jättää varaa soveltamiselle tai erilaisille yllätyksille.   

Neljäs tärkeä asia on palkitseminen. Kun onnistunut saavuttamaan välitavoitteita, muista palkita itsesi. Palkinto voi olla esimerkiksi hieronta, uudet lenkkarit tai vapaapäivä juuri sinulle. Voit jo valmiiksi kirjata nämäkin paperille. Pääpalkinto on tietenkin se asia, minkä takia alun perin lähdit pudottamaan painoa. Pääpalkinto vastaa alkuperäiseen kysymykseen “Miksi haluan pudottaa painoa?“. Ohessa esimerkki, miten laatia motivaatio – päämäärä – suunnitelma – palkitseminen.

Laihdtusumotivaatio ja liikunta - Post-it laput
Esimerkki: motivaatio – päämäärä – suunnitelma – palkitseminen.

Lue lisää laihdutusmotivaatiosta: 

Suosikit