marjoja kulhossa

Mitä kalorit ovat?

Kalorit ovat pieniä olioita, jotka ryömivät yöllä vaatekaappiisi ja kutistavat vaatteesi. Vai ovatko?
Taustatyön tekeminen kannattaa ja tämä pätee myös painonpudotuksessa ja painon pitämisessä paikallaan. Kun sinulla on riittävää perustietoa kaloreista, tulee ruokavalion suunnittelusta helpompaa ja tavoitteiden saavuttamisesta nopeampaa. Tässä kalorioppaassa kerromme, mitä kalorit oikein ovat, miksi tarvitsemme kaloreita ja mitä pahanmaineiset ”tyhjät kalorit” tekevät.

Mitä kalorit ovat?

Yksi «kalori», eli kilokalori, on energian mittayksikkö, joka lyhennetään ”kcal”. Kalori tulee usein esiin ruokien ja juomien energiapitoisuudesta puhuttaessa sekä keskusteltaessa siitä, kuinka paljon energiaa keho kuluttaa. Ruoassa ja juomassa kalorit ovat energiaa, jotka varastoituvat ravintoaineiden muodossa, kuten proteiineina, rasvana ja hiilihydraatteina. Näitä ravintoaineita kutsutaan energiaravintoaineiksi.

  • 1 g proteiineja sisältää 4 kcal
  • 1 g rasvaa sisältää 9 kcal
  • 1 g hiilihydraatteja sisältää 4 kcal

Hiilihydraatteihin kuuluvat polyolit sisältävät 2,4 kcal/g. Myös alkoholi sisältää energiaa, mutta sitä ei lasketa energiaravintoaineeksi. Yksi gramma alkoholia sisältää 7 kcal. Ravintokuitu on ravintoaine, joka on aikaisemmin määritelty imeytymättömäksi ravintoaineeksi. Nykytietämyksen ja lainsäädännön mukaan yksi gramma ravintokuitua sisältää 2 kcal.

Syömämme ruoka sisältää yhdistelmän energiaa tuottavia ravintoaineita. Ravintoaineiden yhteenlaskettu määrä kertoo, kuinka paljon energiaa elintarvike sisältää.

Tiesitkö, että Nutrilett Toffee Fudge Snack-patukka sisältää 125 kilokaloria? Se toimii fiksuna välipalana. Myös Nutrilett-ateriankorvikepatukat ovat herkullinen valinta.

Onko kaloreilla eroja?

Onko rasvasta peräisin oleva kilokalori sama kuin esimerkiksi proteiinista peräisin oleva kilokalori? Kyllä. Kilokalori on mittayksikkö, joka kertoo tarvittavan energian määrän, joka nostaa yhden vesigramman lämpötilan 14,5 ºC:sta 15,5 ºC:een normaalissa ilmakehän paineessa. Rasvan tai proteiinin kilokalori nostaa lämpötilaa yhtä paljon. Tämän vuoksi painoa voi pudottaa millä tahansa ruokavaliolla, kunhan kaloreiden kulutus ylittää niiden saamisen määrän. Huomaathan, että vaikka painosi putoaa, ei se välttämättä tarkoita, että syömäsi ruoka on terveellistä ja että saat ruokavaliosta tarvittavat ravintoaineet. Suklaadieetissä saat esimerkiksi runsaasti sokereita, mutta vain vähän vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja. Tasapainoisen terveellisen ruokavalion tulisi olla ruokatottumuksiesi perusta!

Lue lisää kaloreista: Kuinka lasken kalorit oikein?

Mitä ovat tyhjät kalorit?

Tyhjät kalorit ovat ilmaisu ruoille ja juomille, jotka antavat meille energiaa, mutta eivät vitamiineja, hivenaineita, antioksidantteja, kuituja, proteiineja taikka hyviä rasvoja. Elintarvikkeet, jotka sisältävät paljon sokereita, kuten makeiset ja limsat, sisältävät usein paljon tyhjiä kaloreita. Tyhjät kalorit nostavat verensokerin nopeasti korkealle, mutta palauttavat sen yhtä nopeasti takaisin alas. Makeannälkä on yksi heilahtelevan verensokerin seurauksia, joka on erittäin epämiellyttävää erityisesti, jos tarkoituksenasi on rajoittaa kaloreiden saantia ja laskea painoa. Pelkkä kaloreiden huomioiminen ei ole ainut tärkeä asia – ravinnon sisältämät ravintoaineet nousevat ensiarvoiseen asemaan uutta ruokavaliota laadittaessa.

Miksi minä tarvitsen kaloreita?

Elimistömme on riippuvainen energiasta, koska se pitää kehomme ”käynnissä”. Ilman energiaa keuhkot, sydän ja muut sisäelimet lakkaisivat toimimasta, minkä vuoksi riittävä energiansaanti tasapainoisen ruokavalion kautta on erittäin tärkeää. 60 – 70 % energiankulutuksestamme tapahtuu levätessämme, joka tarkoittaa, että tarvitsemme energiaa aktiivisuustasosta huolimatta.

Suosikit