Tuorepuuro lisukkeilla

Miksi aamupalaa tulisi syödä

Useimmat meistä ovat ehkä kuulleet, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Mutta onko se totta vai onko kyse yksilöllisestä seikasta? Täältä voit lukea lisää siitä, miksi joidenkin pitäisi syödä aamiaista ja toisten ei, sekä saada vinkkejä terveellisistä ja tasapainoisista aamiaisista.

Aloittamalla päivän aamiaisella murrat öisen paastosi ja kehosi aineenvaihdunta vilkastuu. On suuri väärinkäsitys, että jättämällä aamiaisen väliin voit nauttia enemmän lounaalla tai illallisella – mutta tätä ei voida tieteellisesti todistaa, erityisesti siitä syystä, että me ihmiset olemme niin erilaisia.

Hanki inspiraatiota terveelliseen ja hyvään aamiaiseen täältä 

Kaikki eivät syö päivittäin aamiaista

Aamiaista pidetään päivän ensimmäisenä ateriana, joka syödään aamulla. Aamiaisen syöminen on kuitenkin yksilöllinen rutiini, joka ei välttämättä sovellu kaikille. Joillakin ihmisillä ei ole aikaa, mistä syystä he syövätkin koululle tai töihin saapuessaan. Ja toiset taas lykkäävät päivän ensimmäisen aterian lounaalle, koska he eivät pysty käsittelemään ajatusta ruoasta heti heräämisen jälkeen.

He, joiden ei tulisi missään nimessä hypätä aamiaisen yli, ovat alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret, arjessa erittäin aktiiviset ihmiset sekä alipainoiset ihmiset. Lapset ja nuoret tarvitsevat tätä ravitsevaa ateriaa etenkin siksi, että he ovat edelleen kasvuvaiheessa ja kehittyvät jatkuvasti. Tästä johtuen he tarvitsevat kaiken sen energian, joka voi auttaa heitä keskittymään koulussa. Aktiiviset ihmiset tarvitsevat arjessaan paljon energiaa askareissaan. Koska he myös kuluttavat paljon, tarvitsevat he myös enemmän polttoainetta kuin vähemmän aktiiviset, jotta keho jaksaa mukana. Alipainoisten tulee aktiivisesti pyrkiä saavuttamaan normaalipaino, ja siksi heidän onkin tärkeää saada tarpeeksi energiaa kaikilla päivän aterioilla.

On olemassa muutamia tutkimuksia siitä, onko aamiaisen syöminen terveellisempää kuin sen pois jättäminen. Näiden tutkimusten tulokset vaihtelevat. Erään tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että aamupalan poisjättäminen on vahva osoitus ihmisen epäterveellisistä elämäntavoista, mikä voi myöhemmässä iässä johtaa sairastumisiin. Tässä tutkimuksessa aamiaisen pois jättävillä ihmisillä oli muutoinkin huonommat elämäntavat verrattuna aamiaisensa syöviin ihmisiin, koska he lisäksi söivät epäterveellisemmin, joivat enemmän alkoholia ja tupakoivat, heidän painoindeksinsä oli korkeampi ja he myös olivat useammin laihdutuskuureilla.

Tutkimuksen tulos ei siis päde kaikkiin aamiaisensa pois jättäviin, koska toisilla on terveelliset elämäntavat.

Aloita päiväsi hyvin syömällä terveellisiä ruoka-aineita

On tärkeää, että syöt säännöllisesti ja monipuolisesti sekä viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, löydät juuri itsellesi sopivan ruokarytmin. Ateriointiin on hyvä saada oikea rytmi, olipa kyse sitten kolmesta pääateriasta, joiden välissä syödään välipaloja, tai ehkä neljästä pääateriasta ja yhdestä välipalasta.

Lue lisää siitä, mitä ja milloin voit nauttia välipaloina, täältä

Monet suosivat leipää tai muroja aamiaisella, sillä niiden valmistaminen ei ole kovinkaan monimutkaista. Toisille voi puolestaan olla vaikea päättää mitä syödä, ja päätöksestä voi tehdä helpompaa valmistamalla aamiainen edellisiltana. Esimerkiksi tuorepuuron voi jättää turpoamaan yön yli tai yksinkertaisesti tekemällä voileivän valmiiksi jo illalla. Tärkeintä on nauttia jotain, josta riittää keholle työstettävää ja jonka avulla selviytyy päivän mukanaan tuomista haasteista.

Tässä on muutamia aamiaisehdotuksia, joiden avulla pääset alkuun:

  • Aamiaissekoitus, jossa on runsaasti kuitua ja vähän sokeria
  • Kaurapuuro
  • Täysjyväleipä tai näkkileipä munien, kalan tai lihaleikkeleen kera
  • Munakas
  • Hedelmät, marjat ja vihannekset
  • Maito
  • Jogurtti
  • Majoneesi tai pehmeä margariini leipäviipaleen tai näkkileivän päällä

Suosikit