5:2-dieetti, mistä siinä on oikein kyse?

Aika harva meistä on voinut välttyä kuulemasta 5:2-trendidieetistä, josta on puhuttu ja uutisoitu paljon sekä puolesta että vastaan. Käytännössä 5:2-dieetti - kansankielisesti pätkäpaasto - tarkoittaa sitä, että viitenä päivänä viikossa syödään normaalisti, mutta kahtena päivänä päivän kaloriannos jää naisilla 500 ja miehillä 600 kilokaloriin eli noin neljäsosaan suositellusta päivittäisestä normaalista kalorimäärästä. Paastopäiviä ei saa pitää kahtena peräkkäisenä päivänä.

5:2-dieetti on saanut positiivista julkisuutta muun muassa siksi, että se on joustava ja siksi helppo noudattaa. Lisäksi jaksottainen paasto saattaa saada laihduttajan ajattelemaan enemmän omia ruokatottumuksiaan. Paitsi että 5:2-dieetti voi auttaa pudottamaan painoa, 5:2-dieetin tunnetuksi tehneen brittiläisen lääkäri Michael Mosleyn mukaan jaksottaisella paastolla on myös runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia. On kuitenkin huomioitava, että jaksottaista paastoa on tutkittu vielä varsin vähän eikä 5:2-dieetistä ole tehty pitkäkestoisia, tieteellisiä tutkimuksia ihmisillä.

Mitä paastopäivinä saa syödä?

500-600 kilokaloria tarkoittaa käytännössä pientä ateriaa, esimerkiksi kahta desilitraa kalakeittoa, paria ruisleipää sekä purkillista maitorahkaa ja marjoja. Näin pienestä ruokamäärästä ei kuitenkaan saa tarvittavaa määrää vitamiineja ja kivennäisaineita.
Paras vaihtoehto on toteuttaa paastopäivät ateriankorvikkeilla tai erittäin vähäenergisillä tuotteilla. Näin turvataan se, että laihduttaja saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja kivennäisaineet. Nutrilett-ateriankorvikkeiden ja VLCD-tuotteiden avulla on lisäksi helppoa ja yksinkertaista säännellä päivittäistä energiamäärää, sillä jokainen tuote sisältää tietyn määrän energiaa. Päivittäisen 500-600 kilokaloria voi koostaa esimerkiksi:

  • 5-6 pussista Nutrilett VLCD-pirtelöitä (n.100 kcal per annos)
  • kahdesta ateriankorvikepatukasta tai smoothiesta (n. 200 kcal per annos) ja yhdestä VLCD-pirtelöstä (n. 100 kcal per annos)

Nutrilett VLCD-pirtelöt sekä ateriankorvikkeet sisältävät lisäksi paljon hyvälaatuista proteiinia.

Nopeaan painonpudotukseen myös muita menetelmiä

VLCD-ruokavaliolla eli erittäin niukkaenergisellä dieetillä pääsee motivoivaan painonpudotuksen alkuun, sillä päivittäinen energiamäärä jää alle 800 kilokaloriin. Dieetti on helppo toteuttaa Nutrilett-valmisteilla, joista saa paitsi sopivan kalorimäärän, myös päivän vitamiinit ja kivennäisaineet sekä hyvälaatuista proteiinia ja välttämättömiä rasvahappoja. VLCD-dieetissä kaikki päivän ateriat korvataan valmisteilla, joiden lisäksi pitää juoda riittävästi kaloritonta nestettä, esimerkiksi vettä. Aterioiden välillä voi myös syödä vähäenergisiä kasviksia.

 

Suosikit