kello

Lyhytkin taukojumppa auttaa

Ehditkö liikkua töissä vai oletko niitä, jotka istuvat ja tuijottavat tietokoneen näyttöä kahdeksan tuntia putkeen? Et ole yksin.

Ihmistä ei ole tarkoitettu istumaan koko päivää. Siksi meidän on muistettava pitää huolta itsestämme. Kokeile vaikka laittaa kännykkään hälytys pienestä toimistojumppahetkestä, niin voit välttyä näyttöpäätetyön aiheuttamilta vaivoilta. Pienilläkin teoilla voit ehkäistä mm. tenniskyynärpään, jäykän niskan tai kipeän selän.

Poimi tästä 10 yksinkertaista ja huomaamatonta harjoitusta, joita voit tehdä vaikka työpisteen ääressä saadaksesi uutta energiaa ja vapauttaaksesi kehosi jännitteitä. Voit tehdä harjoituksia niin usein kuin tunnet siihen tarvetta.

 

  1. Nosta työpöytäsi korkeutta niin, että voit työskennellä seisten. Jos sinulla ei ole säädettävää työpöytää, voit vain nousta välillä seisomaan. Aseta itsellesi hälytys tasatunneille, jolloin nouset seisomaan. Lyhytkin seisominen vilkastuttaa verenkiertoa ja parantaa ryhtiä.
  2. Laita veri kiertämään myös käsissä. Purista päivän aikana erilaisia esineitä tai stressipalloa. Se vilkastuttaa verenkiertoa ja antaa energiaa.
  3. Kuvittele, että joku vetää sinua narulla takaraivosta ylöspäin. Venytä näin niskasi suoraksi, suoristaa selkäranka ja laske olkapäät. Hengitä syvään ja toista muutaman kerran. Venytys antaa sinulle paremman työskentelyasennon ja rentouttaa.
  4. Venytä jalat pöydän alle suoraksi ja nosta ilmaan reisivoimilla. Ojenna jalkoja vielä sivulle varpaat edellä. Edelleen pidä jalat ilmassa suorana ja venytä pohkeet suuntaamalla varpaita kohti otsaa. Pyörittele jalkoja vielä nilkoista molempiin ilmansuuntiin muutaman kerran. Liikkeet auttavat lisäämään jalkojen verenkiertoa.
  5. Istu alas ja venytä kädet ylös kohti kattoa kuin yrittäisit koskettaa kattoa. Jännitä koko keho alaselästä sormiin saakka. Vapauta jännitys ja toista jännitys uudelleen muutamia kertoja. Liike vapauttaa jännitteitä selästä ja olkapäistä.
  6. Halaa itseäsi. Levitä selän takana sormia niin paljon kuin voit. Palauta kädet suoraksi kehon vierelle ja toista viisi kertaa. Yläselän jännitys helpottuu ja sormet kulkevat näppäimistöllä helpommin.
  7. Anna käsivarsien ja hartioiden olla rentoina. Kallista päätäsi puolelta toiselle viisi kertaa kumpaankin suuntaan, hiukan etuviistoon. Sitten taivuta päätä eteenpäin ja palauta takaisin pystyasentoon. Toista liikkeet muutamia kertoja. Liikkeet auttavat jäykkään kaulaan ja niskaan.
  8. Purista pakarat ja pidä niitä kireällä 30 sekuntia. Rentouta ja toista viisi kertaa. Liikkeellä voit estää takapuolen puutumista.
  9. Haukotus venyttää leuan lihaksia. Avaa suusi auki ja ajattele haukotusta. Ei haittaa vaikka haukotusta ei tule, sillä pelkkä leuan rentouttaminen auttaa. Tätä harjoitusta ei ehkä kannata tehdä muiden nähden.
  10. Sulje silmäsi ja pidä kahden minuutin rentouttava tauko. Päästä irti kaikista ajatuksista ja mahdollisesta hälinästä ympärilläsi. Ota syvään henkeä syvälle vatsaan ja avaa silmäsi hitaasti. Pienkin rentoutumishetki auttaa sinua keskittymään ja tekemään työsi paremmin.

Suosikit