Nainen juomassa Nutrilett VLCD-pirtelöä

Ketoosi ja paasto

Ketoosi on tavanomainen, dieetin aikana muodostuva aineenvaihdunnan tila, johon pääset myös Nutrilett-ohjelmaa noudattaessasi. Seuraavassa kerromme lisää siitä, mikä ketoosi on ja miten siihen pääsee.

Miten ketoosiin pääsee ja kuinka nopeasti se onnistuu?

Ketoosi on lyhyesti sanottuna aineenvaihdunnan tila, joka muodostuu kehon siirtyessä polttamaan rasvaa hiilihydraattien sijaan. Päästäkseen ketoosiin on siis rajoitettava hiilihydraattien saantia joksikin aikaa. Hiilihydraatit ovat tunnetusti yksi kolmesta energiaravintoaineesta rasvojen ja proteiinien ohella. Kun keho ei pysty hyödyntämään hiilihydraatteja, se siirtyy käyttämään varastoitunutta rasvaa ensisijaisena energianlähteenään.

Yhtälö on seuraava: rasvakudoksesta muodostuu rasvahappoja, jotka muuttuvat maksassa niin kutsutuiksi ketoaineiksi. Näin muodostuva ketoni korvaa glukoosin ja muuttuu lopulta aivojen ja lihasten käyttämäksi, elintärkeäksi energiaksi.

Kuinka nopeasti ketoosiin pääsee, ja aiheuttaako ketoosi pahanhajuista hengitystä?

Ketoosiin siirtyminen on yksilöllistä, mutta noudattaessasi jotakin vähäkalorisista dieeteistämme ketoosiin siirtyminen kestää useimmiten kolmesta seitsemään päivään. Ketoosille tunnusomaista on kokemus yleisen olotilan paranemisesta ja näläntunteen heikkenemisestä. Joskus ketoosin sivuvaikutuksena on asetonilta – tai ainakin erilaiselta – haiskahtava hengitys, jonka jotkut kokevat pahanhajuiseksi. Emme kuitenkaan suosittele kiinnittämään painonpudotuksen yhteydessä liikaa huomiota ketoosiin pääsyyn, sillä paino putoaa myös ilman ketoosia, kunhan vain noudatat ruokavaliota.

Suosikit