pasta

Hyvä ja edullinen ruoka

Hyvä ja edullinen ruoka ei aina kulje käsi kädessä. Joskus saattaa tuntua vaikealta löytää hyviä elintarvikkeita edullisesti. Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä, kuinka syödä ja juoda hyvin edullisemmin.

Käänteinen suunnittelu

Edullisen ja hyvän ruoan syömiseen on monia vinkkejä, joista yksi on käänteinen suunnittelu.

Käänteisessä suunnittelussa aloitat aterioiden suunnittelun tarkastamalla, mitä sinulta löytyy jo

jääkaapista ja pakastimesta. Käänteisessä suunnittelussa viikon ruokalista perustuu jo olemassa oleviin raaka-aineisiin. Hyödynnä ruokakauppojen tarjoukset ja anna niiden jopa määritellä viikon ateriasi.

Hyvän ruoan kilohinta

Katso aina elintarvikepakkauksen kilohintaa. Kilohinta tekee ruokatuotteiden hintojen vertailusta helpompaa. Osta vain sen verran ruokaa mitä tarvitset, näin vähennät myös turhaa ruokahävikkiä erityisesti tuoretuotteiden kohdalla.

Rutiini on paras ystäväsi

Kun löydät sellaisia elintarvikkeita, joita haluat syödä useamman kerran kuukaudessa, helpottuu

ruokasuunnitelman teko huomattavasti. Samalla voit myös säästää suuriakin summia.  Etsi muutamia ruokaohjeita, jotka ovat helppoja ja edullisia valmistaa. Voit esimerkiksi valita vain muutaman vaihtoehdon aamupalalle ja lounaalle sen sijaan, että laatisit jokaiselle päivälle erilaisen aterian.

Lihaton viikko

Lihatuotteet saattavat olla kalliita. Tämän vuoksi lihaton teemaviikko tai vaikka  lihaton päivä silloin tällöin säästää kukkaroa ja tuo mukavaa vaihtelua. Korvaa liha muilla proteiinipitoisilla elintarvikkeilla, kuten pavuilla, pähkinöillä, linsseillä ja soijatuotteilla sekä kasviksilla, marjoilla, hedelmillä ja täysjyvätuotteilla. Näistä saa vaivattomasti hyvää ja terveellistä ruokaa.

Suosi kasviksia

Kasvikset ovat ravintorikkaita ja vähäkalorisia. Tämän vuoksi kasviksien suosiminen kannattaa! Täytä puolet lautasesta kasviksilla ja syö kasviksia päivän jokaisella aterialla. Kokeile rohkeasti erilaisia kasvisruokia, kuten wokkeja, paistettuja tai grillattuja kasviksia.

Suosi sesonkituotteita

Etsi ruokaohjeita, jotka pohjautuvat sen hetkisen sesongin raaka-aineisiin. Kasvikset ja hedelmät ovat tiettyinä vuodenaikoina edullisempia. Pakastevihannekset ja -marjat ovat myös loistava vaihtoehto nauttia hyvää ja edullista ruokaa.

Juo yksinkertaisesti

Juomat saattavat olla suuri menoerä, erityisesti virvoitusjuomien osalta. Jos jätät virvoitusjuomien ja mehujen ostamisen, voit säästää pitkän pennin. Tällä on myös positiivinen vaikutus sekä painonpudotukseen että painonhallintaan, koska monissa mehuissa ja virvoitusjuomissa on korkea kaloripitoisuus Lisää veteen limeä, marjoja, sitruunaa, appelsiinia tai kurkkua – maukas, raikas ja edullinen vaihtoehto virvoitusjuomalle!

5 ruoka-ainetta tai vähemmän

Tee ruoanvalmistus itsellesi helpoksi ja valitse ruokaohjeita, jotka sisältävät vain muutamia raaka-aineita. Monet eksoottiset raaka-aineet saattavat olla kalliita, eikä niitä aina ole saatavilla sopivan kokoisissa pakkauksissa.

Älä heitä ruokaa hukkaan

Suunnittele käyttäväsi myös jäänyt yli jäänyt ruoka. Voit esimerkiksi syödä edellisen illan päivälliseltä ylijääneen ruoan seuraavana päivänä lounaaksi. Muista myös, että voit pakastaa ylijääneen ruoan ja syödä sen myöhemmin!

 

Onnea ruokasuunnitelman laatimiseen!

Suosikit