joulupöytä

Hyödyllisiä vinkkejä joulupöytään

Kevyen ruokavalion noudattaminen voi olla vaikeaa erityisesti joulun aikaan. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että YKSI jouluateria EI tuhoa dieettiä, mutta entä jos saat kutsun useammalle jouluaterialle?

Muista, että mahdollinen painonnousu koostuu pääasiassa vedestä. Jouluruoka on usein suolaista ja sitoo nestettä. Vaikka satunnainen ylensyönti ei olekaan vaarallista, siitä tulee huono olo. Raskaan aterian jälkeen tekee mieli avata housunnappeja, ja ruoka voi aiheuttaa myös närästystä tai huonovointisuutta.

Näin ei kuitenkaan tarvitse käydä seuraavalla jouluaterialla. Oheisten vinkkien avulla syöt kevyesti ja vältät yleisimmät joulupöydän ansat.

Päätä etukäteen, että pelkkä kylläiseksi tuleminen riittää. Kuinka monta lautasellista tarvitset tullaksesi kylläiseksi? Useimmiten yksi annos riittää. Ei siis ihme, että tunnet olevasi tupaten täynnä syötyäsi yli yhden lautasellisen.

Mitä ruokia lautaselle kannattaa valita joulupöydästä

Kuten muillakin aterioilla, kannattaa noudattaa lautasmallia eli täyttää puolet lautasesta kasviksilla. majoneesiin, ranskankermaan tai makeaan kastikkeeseen sekoitettuja kasviksia. Nauti sen sijaan esimerkiksi viherkaalia, juureksia ja ruusukaalia.

Valitse proteiinin lähteeksi mieluiten noin 1/4 lautasellista lohta tai silliä kirkkaassa kastikkeessa. Näin vältät turhan rasvan ja kehosi saa hyödyllisiä monityydyttymättömiä rasvoja. Toinen hyvä vaihtoehto on vähärasvainen liha, mieluiten riista. Kananmuna on superruokaa, joka sisältää runsaasti elimistölle välttämättömiä ravintoaineita. Jos taas valitset lautasellesi kinkkua, leikkaa näkyvä rasva pois.

Täytä lautasen viimeinen osio keitetyillä perunoilla. Perunalla on kohtuuttoman huono maine, vaikka se on todellisuudessa melko vähän energiaa sisältävä ruoka, ja jonka kylläisyysindeksi on korkea.

Jos olet gratiinien, makkaran, lihapullien, janssoninkiusauksen, muhennosten ja juustojen ystävä, voit täydentää annostasi kohtuudella myös näillä herkuilla. Rasvaiset tuotteet sisältävät usein myös runsaasti suolaa, joka lisää nesteen kertymistä elimistöön. Rasvaisissa ruoissa on myös eniten energiaa grammaa kohti.

Aterian päätteeksi maistuu toki myös makea herkku, kuten hedelmä, tumma suklaakonvehti tai muutama pähkinä. Jos haluat kuitenkin päättää aterian jollakin muulla jälkiruoalla, päätä jo etukäteen, että nautit vain vähän makeaa, niin vältyt ylensyönniltä.

Myös joulupöydän juomat voivat sisältää runsaasti energiaa (kcal). Alkoholipitoiset juomat myös lisäävät ruokahalua, jolloin syömisen hallinta vaikeutuu.

Muistathan, että kylläisyyden tunteen muodostuminen kestää noin 20 minuuttia. Pureskele siksi ruoka huolella ja syö hitaasti. Herkullista joulua!

Suosikit