_
Nutrilett Lotta Kriisitilanne

Kriisitilanne laukaisee helposti tunnesyömisen

Asiantuntija neuvoo, kuinka hallitset painoasi poikkeusoloissa. Lotta Backlundille on kertynyt muutama “koronakilo”. Syynä hän pitää rutiinien muutosta. Suurin haaste painonhallinnalle löytyy kotikeittiöstä.

Koronakevät jäytää monen hyvinvointia. Huoli omasta ja läheisten terveydestä sekä toimeentulosta aiheuttavat epävarmuutta, stressiä ja pelkoja. Oloa helpotetaan leipomalla. Tunteita puretaan herkuttelemalla. Tylsistyminen saa napostelemaan.

Tämän tunnistaa myös Nutrilettin brändilähettiläs Lotta Backlund.

– Suurin ansa korona-aikana minulle on se, että herkkuja tulee syötyä paljon useammin kuin normaalisti. Olen yrittänyt pitää herkkupäivää kerran viikossa, mutta se on lipsunut aivan käsistä.

Kun sosiaalisen eristäytymisen takia ei voi nähdä ystäviä tai käydä kuntosalilla, Lotta saattaa piristää itseään vaikka jäätelöllä.

– Ja kuten monissa muissakin perheissä myös meillä on leivottu. Leipomisethan pitää aina myös syödä! Lotta toteaa.

Rytmin muutos vie pohjan syömiseltä

Lotan tapaan moni tekee etätöitä kotoa. Se näyttää laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläisen mukaan muuttavan ihmisten vuorokausirytmiä ja sitä kautta ruokarytmiä.

Työssä käyminen normaalisti rytmittää päivää ja syömistä. Nyt syöminen on vapaampaa ja ateriat ovat saattaneet muuttua naposteluksi, kun ei pidetä huolta säännöllisestä ruokailusta. Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka syövät pääaterioiden sijaan napostellen syövät enemmän sokeria ja kuluttavat enemmän alkoholia.

Muuttuneiden syömistottumusten ja arkiaktiivisuuden vähentymisen myötä koronakilot ovat monelle tuttu ilmiö.

– Luulen, että niitä on tullut itsellekin muutama. Luontevaa hyötyliikuntaa ei tule, kun ei tarvitse tai saa käydä missään. Jääkaapille on helppo pysähtyä joka kerta, kun sen ohittaa, Lotta myöntää.

Hän työskentelee freelancerina ja on tehnyt töitä kotoa puolisen vuotta. Harjoitusta on siis hieman pidemmältä ajalta ja rutiinit ovat alkaneet muodostua.

– Aluksi kotoa työskentely oli pellossa elämistä, ennen kuin tajusin tehdä rutiinin. Nyt meillä lukee liitutaululla päivän aikataulu, jossa lukee työ- ja koulu- sekä ruokailu- ja ulkoiluajat.

Ruoka lohduttaa

Orreveteläisen mukaan ruoalla itsensä hemmottelu ja lohduttaminen on lisääntynyt poikkeustilanteen aikana. Syömiseen liittyy paljon opittuja toimintatapoja ja se voi olla tapa käsitellä tunteitaan.

– Kriisitilanne laukaisee helposti tunnesyömisen. Yritetään hoitaa stressiä ja ahdistusta syömisellä, Orreveteläinen sanoo.

Kun kotona pitäisi töiden lisäksi hoitaa mahdollisesti myös lapset ja huolehtia ikääntyvien vanhempien tarpeista, aikaa ruoanlaitolle ei välttämättä jää. Tartutaan helppoihin vaihtoehtoihin, kuten noutoruokaan ja eineksiin.

– Jos noutoruoaksi hakee usein vaikka pizzaa tai kebabia, alkaa se hiljalleen vaikuttaa painoon ja kokonaisterveyteen.

Työpaikan lounasravintoloissa syövät nauttivat enemmän kalaa ja kasviksia. Orreveteläinen pohtiikin, että vähentyykö kasvisten käyttö nyt kotioloissa syödessä.

Ravitsemusterapeutin 10 vinkkiä painonhallintaan poikkeustilanteessa

1. Tee viikon ateriasuunnitelma

Suunnittele viikon ruoat ennakkoon. Voit tehdä arkiruokia viikonloppuna valmiiksi pakkaseen. Pidä yksi herkkupäivä viikossa.

Syö säännöllisesti muutaman tunnin välein. Pidä päivittäin lounastauko ja välipalahetki. Voit merkitä ne kalenteriin, jolloin tauon päälle ei sovita palavereja.

2. Syö tietoisesti

Keskity syömiseen, älä tee silloin muuta. Syö ruokapöydän ääressä. Hidasta ruokailua ja pureskele jokainen suupala kunnolla.

3. Huolehdi ruokavalion monipuolisuudesta

 Vältät koronakilot varmistamalla, että syöt monipuolisesti. Lisäämällä kasvisen käyttöä saat piennennettyä ruoan energiatiheyttä. Osta erilaisia juureksia ja vihanneksia ja keksikää vaikka kaveriporukan kesken erilaisia salaattireseptejä.

Ideoita keveisiin ruokiin ja välipaloihin löydät myös täältä.

4. Vihanneksia ja hedelmiä helposti saatavilla

Jos kotona on herkkuja näkyvillä, se lisää niiden syömistä. Kannattaakin vaihtaa herkut vihanneksiin ja hedelmiin. Suikaloi kasviksia ja kuori hedelmiä valmiiksi jääkaappiin herkkunälän varalle.

5. Kokeile ateriankorvikkeita

 Koska energiankulutus on voinut vähentyä etätyön, arkiaktiivisuuden ja liikunnan vähenemisen myötä, ruokaa ei tarvitse enää samaa määrää kuin aiemmin. Ateriankorvikkeet ovat täysipainoisia aterioita, joita nauttimalla kokonaisenergiansaanti vähenee.

6. Tauota työskentelyä

Tauottaminen on tärkeää työergonomian ja niska-hartiaseudun vaivojen ehkäisyn kannalta. Istu maksimissaan tunti kerrallaan ja tee sitten pientä taukojumppaa. Voitko tehdä töitä seisten? Puhu ainakin puhelut liikuskellen.

Aamulla tai työpäivän päätteeksi voi ulkoilun lisäksi pitää huolta lihasvoimasta tekemällä kuntopiirin omalla kehon painolla. Ohjeita löytyy runsaasti netistä ja sosiaalisesta mediasta.

7. Painon seuranta

Voit halutessasi seurata painoasi kerran viikossa. Jos vaaka ahdistaa, mittaa vyötärönympärystä tai katso, sujahtavatko farkut yhä jalkaan. Jos olet tunnesyöjä, unohda paino ja keskity muihin vinkkeihin.

8. Pidä huolta unesta

Huolehdi rutiineista ja vuorokausirytmistä. Huonolaatuinen ja liian vähäinen uni heikentää painonhallintaa. Unen laatua voi parantaa ulkoilemalla ja liikkumalla ja välttämällä raskaita aterioita ennen nukkumaanmenoa.

9. Tee etäkävelylenkkejä

Iske kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Lähde luontoon nauttimaan keväästä ja pirauta samalla kaverille. Sosiaalisten verkostojen vaaliminen ja luonto auttavat laskemaan stressitasoja ja purkamaan ahdistusta.

10. Keskity asioihin, jotka ovat elämässäsi hyvin

 Muista, että vaikka olemme poikkeusoloissa ja epävarmuus voi kalvaa mieltä, elämässä on yhä hyviä puolia. Iloitse niistä!

Suosikit